Δεν φθάνει μόνο το χρέος

15/11/16 • 07:30 | UPD 15/11/16 • 07:30

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει επενδύσει επικοινωνιακά στην υπόθεση του χρέους, όμως αποδεικνύεται ότι στην πράξη λίγα είναι αυτά που μπορούν να γίνουν.

Οχι μόνο γιατί στη θέση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών τον Μπαράκ Ομπάμα θα διαδεχθεί ο Ντόναλντ Τραμπ και όχι η Χίλαρι Κλίντον, που θα ήταν πιο κοντά στην πολιτική του. Αλλά και γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί με την υπογραφή του ότι τα τελικά μέτρα για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν μετά το πέρας του υφιστάμενου προγράμματος, δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Η προπαγανδιστική καταιγίδα που χρησιμοποιείται τα δύο τελευταία χρόνια αποσκοπεί στο να εμφανιστεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν πολεμά και διαπραγματεύεται σκληρά με τους πιστωτές. Ομως η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι εντελώς διαφορετική. Γιατί μπορεί το ΑΕΠ να αυξήθηκε κατά 1,5% κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2015, ωστόσο πέρυσι είχε μειωθεί κατά 2,2% σε σχέση με το 2014, λόγω των capital controls, του δημοψηφίσματος και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η οικονομία δεν έχει φθάσει ακόμα στα επίπεδα του 2014.

Ο πρόεδρος Ομπάμα μπορεί να πει μια καλή κουβέντα για το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, όμως είναι γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν δικά τους κεφάλαια στο χρέος ούτε έχουν δανειοδοτήσει εκείνοι τη χώρα μας. Αντιθέτως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων, όπως είναι η μείωση των συντάξεων, προκειμένου να συμφωνήσει για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Επομένως, οποιαδήποτε συζήτηση γίνει για το χρέος δεν θα είναι δυνατό να αναπληρώσει το έλλειμμα πολιτικής. Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με το να βάζει φόρους σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που θα αναζητούν τρόπο για να γλιτώσουν από τα χαράτσια της εφορίας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου