Βάλτε στην ατζέντα θέματα ασφαλείας

14/11/16 • 07:49 | UPD 14/11/16 • 07:49

Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα και ουδείς δικαιούται να την υποβαθμίσει. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου του ταξιδιού πριν παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών αποδυνάμωσε το μήνυμα που μπορεί να κομίζει ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει να υπαγορεύσει στοιχεία της πολιτικής του στον απρόβλεπτο από κάθε άποψη διάδοχό του.

Το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να επιλυθεί με «αμερικανική παρέμβαση», η οποία και στο παρελθόν έμενε σε επίπεδο συστάσεων προς τη γερμανική πλευρά, όταν η συζήτηση έμπαινε σε ζητήματα χρημάτων. Οι βασικοί δανειστές της χώρας μας είναι οι Ευρωπαίοι, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα απαιτεί σκληρά μέτρα με δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους.
Και το 2015 όταν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, ζήτησε ευελιξία από τον Σόιμπλε, ο Γερμανός ομόλογός του είχε απευθύνει πρόσκληση προς τις ΗΠΑ να δανειοδοτήσουν την Ελλάδα με 80 δισ. αντί της Ευρώπης, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση, η πίεση που μπορεί να ασκηθεί προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για διευθέτηση του χρέους, και ιδίως προς την καγκελάριο Μέρκελ από τον πρόεδρο Ομπάμα, που μετά την Αθήνα θα επισκεφθεί το Βερολίνο, είναι ευπρόσδεκτη.

Η ελληνική πλευρά, κατά τη διήμερη επίσκεψη του «πλανητάρχη» στην Αθήνα, θα πρέπει να εστιάσει τις συζητήσεις με τον κ. Ομπάμα και στα ζητήματα ασφάλειας που ανεβαίνουν στην κλίμακα των προβλημάτων, με αιχμές το μεταναστευτικό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ηδη σχετική προτροπή προς την κυβέρνηση διατύπωσε ο πρώην υπουργός, Στέφανος Μάνος, επισημαίνοντας τους κινδύνους από το νέο συσχετισμό δυνάμεων.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ανακόψουμε τις επιδιώξεις της Αγκυρας να γίνει προνομιακός συνομιλητής του νέου προέδρου των ΗΠΑ και προς αυτή την κατεύθυνση καλό είναι η κυβέρνηση να μεταφέρει τις θέσεις της προς τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μπορεί να τις διαβιβάσει στους αμερικανικούς θεσμούς…

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου