Φορολογική επιδρομή

Sorry. No data so far.

12/11/16 • 08:31 | UPD 12/11/16 • 08:31

Τα στοιχεία της Κομισιόν ανέδειξαν την τρομερή φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που καταγράφηκε συνολικά στην οικονομία την τελευταία διετία, δηλαδή κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια 2013 και 2014 που υπήρχε αποκλιμάκωση.

Όμως, αυτό φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή. Μέσα σε λιγότερο από πενήντα ημέρες έρχεται μια νέα φορολογική καταιγίδα, τόσο σε έμμεσους φόρους που πλήττουν περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους όσο και σε άμεσους, αλλά και στις εργοδοτικές εισφορές επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Πράγμα που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια χιλιάδες επιτηδευματίες στην έξοδο από την αγορά εργασίας ή στη μαύρη εργασία.

Πρόκειται για συμφωνημένα μέτρα της κυβέρνησης, η οποία, αντί να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες, έχει επιλέξει την αύξηση της φορολογίας. Και μάλιστα σε βαθμό που δεν δικαιολογείται από την απόδοση που υπάρχει τελικά στα δημόσια έσοδα. Τα καύσιμα θα αυξηθούν έως και δέκα λεπτά το λίτρο, όπως και το πετρέλαιο θέρμανσης που θα γίνει ακόμα πιο ακριβό για τα νοικοκυριά. Επιπλέον, οι αυξήσεις στην ενέργεια θα επιδεινώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα αυξήσουν τις τιμές σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που εξαρτώνται από την κατανάλωση ενέργειας.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση με τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες θα φθάσουν το 27% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς να υπολογίζεται η αυξημένη φορολογία που καθιστά τη συνολική επιβάρυνση περίπου απαγορευτική για την άσκηση του επαγγέλματος, αφού το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος θα πηγαίνει απευθείας στο κράτος.

Είναι φανερό ότι όλα αυτά δεν οδηγούν πουθενά. Αντιθέτως, επιδεινώνουν την κατάσταση στην οικονομία και εξουθενώνουν ακόμα περισσότερο την κοινωνία. Αλλά, όπως φαίνεται, ο Αλ. Τσίπρας και η παρέα του Μεγάρου Μαξίμου έχουν ως βασικό σκοπό τη διατήρησή τους πάση θυσία στην εξουσία και τη συντήρηση του κομματικού, πελατειακού κράτους που έστησαν σε χρόνο-ρεκόρ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου