Οι δυσκολίες στην εποχή Τραμπ

10/11/16 • 07:32 | UPD 10/11/16 • 07:32

Από χθες, όλος ο κόσμος εισήλθε σε μια νέα εποχή. Ο αμερικανικός λαός επέλεξε ως πρόεδρό του, 45ο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο οποίος, παρά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις και προβλέψεις του και τις κατά καιρούς σκληρές επιθέσεις κατά της αντιπάλου του, επικράτησε της Χίλαρι Κλίντον, η οποία αποδείχθηκε τελικώς ο αδύναμος κρίκος των Δημοκρατικών.

Ο Τραμπ κέρδισε γιατί πήρε την ψήφο του μέσου, λευκού Αμερικανού πολίτη, ο οποίος έβλεπε στο πρόσωπο της Χίλαρι τον εκφραστή του πολιτικού κατεστημένου που κυριαρχούσε επί δεκαετίες στην Ουάσινγκτον.

Κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του απρόβλεπτου νέου προέδρου Τραμπ. Ως γνωστόν, ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ της συνεργασίας με τη Ρωσία, κάτι που σημαίνει ότι θα δυσκολέψουν οι ευρωατλαντικές σχέσεις. Εχει επίσης ταχθεί υπέρ του κλεισίματος των αμερικανικών συνόρων για τους μετανάστες, δηλαδή μετατοπίζοντας εξ ολοκλήρου το πρόβλημα στην Ευρώπη, αλλά και υπέρ του οικονομικού προστατευτισμού για τους μεγάλους αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους που θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις για τα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Το σίγουρο είναι ότι πλέον η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος θα κληθούν να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ, ενώ ειδικότερα για την Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Πρώτον, γιατί σβήνει το κυβερνητικό αφήγημα για το «λευκό ιππότη» που θα ερχόταν από την Αμερική για να διαγράψει το ελληνικό χρέος. Και, δεύτερον, γιατί αναμένεται να οξυνθεί το μεταναστευτικό ζήτημα, λόγω και της στάσης που τηρεί η Τουρκία.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα πιάστηκε αδύναμη και ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος θα υποδεχθεί σε λίγες ημέρες τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, θα έχει ακόμα μικρότερα περιθώρια κινήσεων, με δεδομένο ότι πλέον η υπόλοιπη Ευρώπη θα ζητήσει από την Ελλάδα την αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων, γιατί το φάσμα του εθνικισμού επεκτείνεται και μπορεί να γιγαντωθεί μετά την επικράτηση του Τραμπ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου