Διακρίσεις και στα δάνεια

09/11/16 • 08:01 | UPD 09/11/16 • 08:01

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ανακοίνωσε χθες ευνοϊκές ρυθμίσεις για περίπου 120.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων. Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για δημοσίους υπαλλήλους κατά κύριο λόγο. Η ρύθμιση αυτή παρουσιάστηκε μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ως τήρηση μιας δέσμευσης της κυβέρνησης, η οποία είχε διαφημιστεί από το οικονομικό επιτελείο. Και είναι χαρακτηριστικό ότι από το Ταμείο διατυπώνεται η εκτίμηση πως θα υπάρξει μεσοσταθμική μείωση του επιτοκίου κατά 2,3%, ενώ περίπου στο ένα τρίτο των στεγαστικών δανείων θα επιβληθεί επιπλέον και πάγωμα σε μέρος του κεφαλαίου.

Κανείς, βεβαίως, δεν έχει αντίρρηση ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν κάποια ελάφρυνση στις δανειακές υποχρεώσεις τους, από τη στιγμή που και αυτοί έχουν υποστεί μειώσεις στα εισοδήματά τους. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα εξακολουθούν να έχουν εξασφαλισμένο εισόδημα για το σπιτικό τους και να πληρώνονται στην ώρα τους. Κάτι το οποίο δυστυχώς δεν ισχύει στον πολύπαθο ιδιωτικό τομέα, καθώς, την ίδια στιγμή, οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει πλειστηριασμούς ακόμα και για την πρώτη κατοικία.

Αλήθεια, γιατί αυτές οι διακρίσεις ανάλογα με το αν κάποιος απασχολείται στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα; Και γιατί χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι που δεν πληρώνονται από την εργασία τους ή έχουν μείνει άνεργοι να μη μπορούν να πετύχουν μια τέτοια συμφωνία ώστε να μειώσουν το επιτόκιό τους ή και να παγώσει μέρος του κεφαλαίου του δανείου τους; Για παράδειγμα, όταν ένας δημόσιος υπάλληλος καταφέρνει να ρίξει τη δόση του δανείου του από τα 650 στα 390 ευρώ το μήνα, γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτύχει μια τέτοια ρύθμιση και ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα. Πολύ περισσότερο όταν την έχει μεγαλύτερη ανάγκη επειδή μπορεί να μη μισθοδοτείται.

Είναι προφανές ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των δανειοληπτών, καθώς για όλους τους πολίτες ισχύει η συνταγματική αρχή της ισότητας. Εφόσον όμως έγινε αυτή η ρύθμιση από το Ταμείο Παρακαταθηκών είναι επιβεβλημένο να δοθεί ντιρεκτίβα ώστε να εφαρμοστεί παντού.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου