Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η Ελλάδα

Sorry. No data so far.

08/11/16 • 07:22 | UPD 08/11/16 • 07:22

Μπορεί η Ελλάδα να περιστρέφεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και η επικαιρότητα να κυριαρχείται από τα απόνερα του κυβερνητικού ανασχηματισμού, ωστόσο οι αμερικανικές κάλπες που ανοίγουν σε λίγες ώρες προσελκύουν προφανώς το παγκόσμιο ενδιαφέρον και επηρεάζουν άμεσα και τη χώρα μας.

Η μονομαχία Κλίντον – Τραμπ παρουσιάζεται αμφίρροπη, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, και κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο τελικός νικητής των εκλογών που θα διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ.

Από τη μία οι Αμερικανοί εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον, θεωρώντας ότι εκπροσωπεί το αμερικανικό κατεστημένο, ενώ η υπουργική της θητεία έχει στιγματιστεί από το θέμα της υποκλοπής των e-mail, από τις κατηγορίες για τη χρησιμοποίηση μυστικών υπηρεσιών, καθώς και από άλλα, μικρά ή μεγαλύτερα, σκάνδαλα.

Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εμφανίζεται ως ο αντισυστημικός υποψήφιος, ποντάρει στη δυσπιστία των Αμερικανών πολιτών για την οικογένεια Κλίντον, αλλά ο ίδιος κατά καιρούς με τις δηλώσεις του έχει δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά διπλωματικά επεισόδια. Για παράδειγμα, ο θαυμασμός που έχει εκφράσει για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να δυσκολέψει τις ευρωαμερικανικές σχέσεις σε οικονομικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο, χωρίς να αποκλειστεί πάντως το ενδεχόμενο να διαταραχθεί και αυτή η εύθραυστη ισορροπία με τη Ρωσία, λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα του.

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος των αμερικανικών εκλογών, με ευρωπαϊκό και ελληνικό ενδιαφέρον, είναι και το ζήτημα του μεταναστευτικού, το οποίο μας απασχολεί καίρια. Το γεγονός λοιπόν ότι ο Τραμπ εμφανίζεται να έχει υιοθετήσει μια πολύ σκληρή γραμμή έχει ως αποτέλεσμα οι μετανάστες από την Ασία και την Αφρική να έχουν ως μοναδική διέξοδο την Ευρώπη.

Οι τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ δείχνουν μικρό προβάδισμα Κλίντον. Αν όμως γίνει η ανατροπή, αυτή η αντισυστημική ψήφος μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που είναι η μοναδική μνημονιακή χώρα και έχει στα πόδια της τη βόμβα του μεταναστευτικού.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου