Μεταρρυθμίσεις με το… ζόρι

Sorry. No data so far.

07/11/16 • 07:26 | UPD 07/11/16 • 07:26

Δεν πέρασαν ούτε 48 ώρες από την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος και τα «παρατράγουδα» άρχισαν. Ο ένας υπουργός λέει ότι η τρόικα λειτουργεί μόνο για τα δικά της συμφέροντα, ο άλλος μιλά ότι βρισκόμαστε σε «Κατοχή» δίδοντας μάλλον ρόλο «Τσολάκογλου» στη σημερινή κυβέρνηση στην οποία έγινε μέλος!

Η νέα υπουργός Εργασίας έσβησε όσα έλεγε στο παρελθόν μέσω των κοινωνικών δικτύων για την τρόικα και τα μνημόνια, προφανώς γιατί δεν φορά πλέον αγωνιστικό αμπέχωνο αλλά κυβερνητικό ταγιέρ.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το «παρελθόν» του νέου υπουργού Οικονομίας καθηγητή Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος με συνεντεύξεις και άρθρα έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας παράλληλου νομίσματος, το οποίο αποκαλούσε Geuro, υποστηρίζοντας ότι η υιοθέτησή του θα έδινε αναπτυξιακή ισχύ στη χώρα!

Ο ίδιος τώρα απορρίπτει τη λύση αυτή, όμως το ερώτημα που δημιουργείται είναι εύλογο: γνώριζε ο πρωθυπουργός τις θεωρίες του νέου υπουργού Οικονομίας ή μάς έχει προκύψει ένας νέος Βαρουφάκης;
Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, απομονωμένη οικονομικά και πολιτικά. Επί κυβερνήσεων Τσίπρα η χώρα μας έμεινε η μοναδική σε καθεστώς μνημονίου, αφού οι πρόωρες εκλογές του 2015 ανέκοψαν την πορεία εξόδου μας από την κρίση και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δανείζονται ήδη από τις αγορές.

Επιπλέον η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μεταναστευτικό σταθμό καθώς τα βόρεια σύνορα έχουν κλείσει και η Τουρκία ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα εισροής νέων προσφύγων και μεταναστών κατά το δοκούν.

Με άλλα λόγια τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και η θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν είναι δεδομένη. Εάν οι νέοι υπουργοί δεν πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση διά της υπογραφής του τρίτου μνημονίου, ας παραιτηθούν πριν να είναι αργά. Εάν πάλι νομίζουν ότι είναι μέλη προδοτικής κυβέρνησης, ας την καταγγείλουν και ας αποχωρήσουν.

Δυστυχώς όμως το πρόβλημα δεν είναι οι γραφικές δηλώσεις ή οι επικίνδυνες θεωρίες των νέων υπουργών, αλλά η δυσκολία που έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να κατανοήσει ότι πρέπει να εφαρμόσει αυτά που συμφώνησε με τους δανειστές. Μεταρρυθμίσεις με το ζόρι δεν γίνονται, και ιδίως από πολιτικούς που στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν το πώς θα τις υπονομεύσουν.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου