Πολύ αργά, πολύ λίγο

06/11/16 • 07:00 | UPD 06/11/16 • 07:00

Ο πρωθυπουργός, ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια αποτυχημένης διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και ουσιαστικής ακυβερνησίας, ρίχνει και την τελευταία του ζαριά με τον ανασχηματισμό της περασμένης Παρασκευής. Η απόγνωση του κ. Τσίπρα είναι εμφανής, όσο επίσης το γεγονός ότι δεν μπορεί να δώσει ευκρινές στίγμα ούτε στην οικονομία, αλλά ούτε και στο εσωτερικό του κόμματός του.

ΒΑΣΙΚΗ ΤΟΥ πρόθεση φαίνεται ότι είναι να τρέξει τη δεύτερη αξιολόγηση. Για το λόγο αυτό, αποφάσισε να μεταθέσει τον κ. Σκουρλέτη από τον τομέα της Ενέργειας στο ακίνδυνο υπουργείο Εσωτερικών και να απομακρύνει τον κ. Δρίτσα από την κυβέρνηση. Για τον ίδιο λόγο ενέταξε στο κυβερνητικό σχήμα και τον κ. Πιτσιόρλα, τον οποίο προφανώς επιβραβεύει για την επιμονή του στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.

ΚΑΙ ΕΔΩ αρχίζουν και πάλι τα παράδοξα. Η επιλογή για το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης του κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος είχε διατυπώσει απόψεις υπέρ του παράλληλου νομίσματος, αποτελεί ένα μυστήριο και μπορεί να προοιωνίζεται νέους μπελάδες για την οικονομία και τη χώρα.

Με τα δεδομένα αυτά, είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να δώσει ένα καθαρό μεταρρυθμιστικό σήμα, ενώ παράλληλα προκαλεί αναστάτωση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την απομάκρυνση, από το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση, του Ν. Φίλη, ο οποίος είχε εκλεγεί δεύτερος στη νέα κεντρική επιτροπή και εθεωρείτο βασικό στέλεχος και της επικοινωνιακής ομάδας του Μ. Μαξίμου.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ στην πέτρα του σκανδάλου των τελευταίων εβδομάδων, ο Ν. Παππάς βρέθηκε εκτός Μαξίμου διά της αναβάθμισής του σε υπουργό Ψηφιακών Μέσων, ενώ επιπλέον έχασε και το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων που διατηρούσε μέχρι προχθές.

ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΣΗΜΟ το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός, ως αποτέλεσμα της αμηχανίας του, αλλά και της αναγκαιότητας να κλείσει θετικά για τη χώρα μας η δεύτερη αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους. Γιατί, εάν δεν τα καταφέρει, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η κρίση θα προσλάβει μορφή χιονοστιβάδας και θα υποχρεωθεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ του κ. Τσίπρα έγιναν με καθυστέρηση και χωρίς ένα σοβαρό μήνυμα ανανέωσης. Για το λόγο αυτό και το νέο κυβερνητικό σχήμα πολύ δύσκολα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις δυσκολίες που έχει μπροστά του. Οχι μόνο στην αξιολόγηση, αλλά και στην πραγματική οικονομία, όπου οι νέοι φόροι που έρχονται από 1ης Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με τις νέες απαιτήσεις των δανειστών για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το ήδη δυσμενές κλίμα.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ χαρτί του κ. Τσίπρα δεν έχει πολλά περιθώρια επιτυχίας, αλλά ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι καταδικαστικό για τη χώρα, οδηγώντας τη σε νέες περιπέτειες τύπου Βαρουφάκη με τις απόψεις του νέου υπουργού Οικονομίας για ένα παράλληλο νόμισμα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής