Απειλή για τη χώρα το τέταρτο Μνημόνιο

05/11/16 • 08:05 | UPD 05/11/16 • 08:05

Ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, ακόμα και στο διεθνή Τύπο, ότι θα υπάρξει ανάγκη και για ένα τέταρτο Μνημόνιο, ο πρωθυπουργός προσπαθεί με αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να επιταχύνει τους κυβερνητικούς ρυθμούς. Ομως όλα δείχνουν ότι το τρένο έχει χαθεί για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του.

Γιατί κυβερνά σχεδόν δύο χρόνια και η αναποτελεσματικότητά της είναι εμφανής σχεδόν παντού. Στην οικονομία η πρώτη αξιολόγηση έπρεπε να κλείσει από πέρυσι και έκλεισε φέτος, ενώ η δεύτερη ξεκίνησε με πολύμηνη καθυστέρηση. Αυτό από μόνο του δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για τη χώρα, καθώς το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης ολοκληρώνεται στα μέσα του 2018 και μέχρι τότε η οικονομία θα πρέπει να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και η Ελλάδα να βγει στις αγορές ώστε να μην έχει την ανάγκη των δανειστών.

Επομένως, ο κίνδυνος ενός τετάρτου προγράμματος είναι υπαρκτός και πηγάζει από την ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης.

Τώρα με τον ανασχηματισμό, ο Α. Τσίπρας θέλει να απομακρύνει τους υπουργούς που δυσπιστούν στην εφαρμογή του Μνημονίου και να αναθέσει καθήκοντα σε πιο φιλικά κομματικά στελέχη και πολιτικά πρόσωπα. Ομως οι νέοι υπουργοί καλούνται ουσιαστικά μέσα σε λίγες μόλις ημέρες να διαμορφώσουν άποψη για το τι πρέπει να γίνει σχετικά με το χαρτοφυλάκιό τους. Και είναι επίσης προφανές ότι οι δανειστές θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το κενό αυτό στη συνέχεια της κυβερνητικής λειτουργίας.

Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά αδύναμη και έχει πλέον την κοινωνία απέναντί της. Ο κ. Τσίπρας αργά κατάλαβε ότι αν δεν εφαρμοστούν εγκαίρως τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις του τρίτου Μνημονίου που ο ίδιος υπέγραψε, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η χώρα θα βρεθεί στον κίνδυνο ενός τετάρτου προγράμματος.

Από εκεί που η Ελλάδα ήταν η πρώτη που μπήκε σε Μνημόνιο και όλες οι άλλες μνημονιακές χώρες που μπήκαν μετά από εμάς έχουν ήδη βγει, φθάσαμε στο σημείο, εξαιτίας της αποτυχίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι σίγουρο ότι ο χορός της λιτότητας θα συνεχιστεί και άλλο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου