«Κράσαρε» η αγορά

01/11/16 • 15:08 | UPD 01/11/16 • 15:08

Η κυβέρνηση πίστευε ότι «η θεωρία του ελατηρίου» σύμφωνα με την οποία η οικονομία δεν μπορούσε να πάει χειρότερα και θα εκτιναχθεί θα ενεργοποιείτο από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο τα μηνύματα από την αγορά δείχνουν ότι η πραγματικά οικονομία όχι μόνο δεν ανακάμπτει αλλά αντιθέτως το ελατήριο της οικονομίας ξεχαρβαλώθηκε από την υπερφορολόγηση και την αδράνεια στις μεταρρυθμίσεις.

Επιχειρηματίες που κινούνται στο χώρο του λιανεμπορίου, όπως ο κ. Απ. Βακάκης των Jumbo πρόσφατα είχαν προειδοποήσει ότι η αγορά δεν κινείται σύμφωνα με τις πολιτικές προσδοκίες ενώ επισήμαναν ότι από τον Σεπτέμβριο η εικόνα στην αγορά είναι αρνητική και εάν δεν υπάρξει ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, ο ήχος του κρότου δεν θα αργήσει να ακουσθεί. Και όλα αυτά από έναν επιχειρηματία που έχει καταφέρει στα χρόνια της κρίσης να κρατά σε κερδοφορία τον όμιλό του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο τζίρος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015 όταν η αγορά βρισκόταν υπό την επήρεια των capital controls και της έναρξης της προεκλογικής περιόδου ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Οι αγορές βασικών ειδών από τα σούπερ μάρκετ μειώθηκαν περαιτέρω τον Σεπτέμβριο ενώ και τον Οκτώβριο συνεχίσθηκε η καθοδική πορεία.

Χθες ένας πολυεθνικός όμιλος, η Pepsico, ανακοίνωσε ότι κλείνει την παραγωγική της μονάδα στα Οινόφυτα ενώ πολλές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει την έδρα τους σε γειτονικές χώρες καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η ύφεση στην οικονομία αναζωπυρώνεται, η χώρα μοιάζει με επενδυτική ερήμωση, οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο παραπέμπουν στις εισπράξεις ενός πολυκαταστήματος, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν ξεμακρύνει από τα υπόλοιπα της ευρωζώνης σε επίπεδα άνω του 8%.

Με απλά λόγια η αγορά έχει κρασάρει και οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πολλαπλές. Όχι μόνο επειδή τώρα γίνονται ορατές οι συνέπειες της περυσινής περήφανης διαπραγμάτευσης, που κατέληξαν στο δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών και στο βαρύ μνημόνιο αλλά γιατί από τότε δεν έπραξε τίποτε παρά μόνο να αυξάνει τους φόρους και να μειώνει τα εισοδήματα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου