Οι κίνδυνοι για την οικονομία

31/10/16 • 07:18 | UPD 31/10/16 • 07:18

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με δηλώσεις του στην ΕΡΤ έσπευσε να καθησυχάσει τους φόβους για την πιθανότητα υπογραφής ενός «τέταρτου μνημονίου» λέγοντας ότι αυτά τα υποστηρίζουν «όσοι θέλουν τη χώρα διαρκώς σε μνημόνια».

Δυστυχώς οι δηλώσεις του κ. Δραγασάκη δεν είναι πειστικές, άλλωστε τόσο ο ίδιος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά αναρριχήθηκαν στην εξουσία με κεντρικό σύνθημα για «σκίσιμο των μνημονίων». Εξι μήνες μετά υπέγραψαν το τρίτο πρόγραμμα, το οποίο ήταν και το βαρύτερο για τους πολίτες, γιατί ήταν αχρείαστο πριν από τη νίκη του κ. Τσίπρα στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης, υπονομεύει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και φέρνει πιο κοντά την παράταση του προγράμματος που θα συνοδευθεί από νέα μέτρα.

Οταν η πρώτη αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015 και τελικώς κλείνει 12 μήνες μετά, όλοι καταλαβαίνουν ότι ο χαμένος χρόνος λειτουργεί σε βάρος της χώρας.

Η δεύτερη αξιολόγηση είναι ακόμη πιο δύσκολη από την πρώτη καθώς περιλαμβάνει αλλαγές στα εργασιακά και στο Δημόσιο ενώ το ΔΝΤ ζητάει σκληρά μέτρα όπως η μείωση του αφορολογήτου ορίου και νέες περικοπές στο ασφαλιστικό.

Για να μην υπάρξει τέταρτο μνημόνιο η Ελλάδα πρέπει μέχρι τα μέσα του 2018 να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες της από τις αγορές ώστε να μην έχει ανάγκη από νέα μνημονιακά δάνεια. Με τους ρυθμούς που κινείται η κυβέρνηση αλλά και με το μίγμα πολιτικής που επέλεξε με διαρκείς αυξήσεις φόρων ο στόχος των αγορών απομακρύνεται και η κρίση ανακυκλώνεται.

Το πρόβλημα εντείνεται από την απροθυμία των επενδυτών να τοποθετήσουν κεφάλαια στη χώρα μας και να αναλάβουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας και εισοδήματα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών που βλέπουν υπουργούς να δηλώνουν αντίθετοι σε ιδιωτικοποιήσεις και να μην υλοποιούν δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Δυστυχώς οι κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν μεγάλοι και ελπίζουμε να το έχουν αντιληφθεί όλοι, και ιδίως στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου