Η μεγάλη ζημιά από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

29/10/16 • 07:00 | UPD 29/10/16 • 08:08

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται υπό κατάρρευση και δυστυχώς μαζί της συμπαρασύρει, εκτός από την οικονομία, και τη θεσμική λειτουργία της Πολιτείας. Στα σχεδόν δύο χρόνια που κυβερνά ο Αλέξης Τσίπρας, η Ελλάδα έχει υποστεί μια τρομερή ζημιά, κατ’ αρχάς, στην οικονομία.

Εκεί όπου ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από το δεύτερο Μνημόνιο και να αφήσουμε στην άκρη τους δανειστές, βγαίνοντας στις αγορές έχοντας εξασφαλίσει μια προληπτική γραμμή πίστωσης, οι Τσίπρας, Κουβέλης, Καμμένος ανέκοψαν την πορεία ανάκαμψης στην οποία οδηγούσε τη χώρα η κυβέρνηση Σαμαρά και προκάλεσαν εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες της.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ γύρισε πολλά χρόνια πίσω, τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί δραματικά, η αγορά έχει παγώσει, ενώ οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του τρίτου, και επαχθέστερου, Μνημονίου φέρνουν προ των πυλών τον εφιάλτη ενός τέταρτου προγράμματος χρηματοδότησης και άρα νέων επώδυνων μέτρων, όπως επιβεβαίωσε και το ΔΝΤ. Με άλλα λόγια, η οικονομική ανάπτυξη του 2014 έχει μετατραπεί σε ύφεση διετίας και η αγορά κλυδωνίζεται από την υπερφορολόγηση, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση της ζήτησης.

ΕΚΤΟΣ ΟΜΩΣ από την επιδείνωση της οικονομίας, διαπιστώνουμε με ανησυχία ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έχει χειροτερέψει και η κατάσταση στα εθνικά μας θέματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μεταναστευτικού, προσφυγικού ζητήματος. Από τις 75.000 εισροές που είχαμε το 2014, ξεπεράσαμε το ένα εκατομμύριο μέσα στο 2015, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας, να δημιουργηθεί ευρωτουρκική συνεργασία και να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, προσφύγων και μεταναστών.

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ εθνικής υποχώρησης συμπληρώνουν οι πρωτοφανείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και οι επιθέσεις σε λειτουργούς της όταν δεν τη συμφέρουν οι αποφάσεις της, όπως συνέβη στην τελευταία περίπτωση με την αντισυνταγματικότητα του περιβόητου νόμου Παππά, την οποία έκρινε το ΣτΕ. Αντί, λοιπόν, να τα βάλει με τα συμφέροντα, όπως διατεινόταν, η κυβέρνηση τα έβαλε με τους δικαστές. Και, αντί να ανοίξει την τηλεοπτική αγορά, την έκλεισε, σπέρνοντας και τον δικό της Καλογρίτσα.

ΕΙΝΑΙ ολοφάνερο ότι η ζημιά έχει γίνει σε όλα τα επίπεδα. Και όσο παραμένει στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση τόσο περισσότερο δυσκολεύει και η προσπάθεια ανάκαμψης. Οταν πλέον συζητούμε και για τέταρτο Μνημόνιο, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολο θα είναι το έργο του επόμενου πρωθυπουργού.

ΟΡΘΩΣ η Νέα Δημοκρατία ζητά εκλογές προκειμένου να φύγει αυτή η αποτυχημένη κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αναλύσει στον κόσμο ότι όσο παραμένει η κυβέρνηση Τσίπρα τόσο μεγαλώνει και ο λογαριασμός για τους πολίτες και τόσο δυσκολότερη γίνεται η αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής