Να μπει τάξη, αλλά με το ΕΣΡ

27/10/16 • 07:23 | UPD 27/10/16 • 07:23

Κανείς δεν αμφιβάλλει πλέον ότι θα πρέπει να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αυτό άλλωστε το θεσμικό έλλειμμα εκμεταλλεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2015, προκειμένου να εμφανιστεί ως πολέμιος της διαπλοκής και κατήγορος των προηγούμενων κυβερνήσεων για συναλλαγή με τα συμφέροντα.

Ωστόσο, οι εξελίξεις που ακολούθησαν στη ραδιοτηλεοπτική αγορά με την ψήφιση του περιβόητου νόμου Παππά απέδειξαν περίτρανα ότι ο Αλ. Τσίπρας και η παρέα του Μεγάρου Μαξίμου δεν ήθελαν να χτυπήσουν τη διαπλοκή και να βάλουν τάξη στο υφιστάμενο τοπίο των καναλιών, αλλά να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα για τον έλεγχο της ενημέρωσης.

Η υπόθεση Καλογρίτσα με τα δανεικά βοσκοτόπια και τα ανύπαρκτα χρήματα αποκάλυψε πώς είχε στηθεί η διαδικασία του διαγωνισμού, ενώ νωρίτερα ο νόμος Παππά είχε ορίσει το κλείσιμο της αγοράς και είχε φροντίσει για τη δημιουργία ενός ισχυρού ολιγοπωλίου στον τομέα της ραδιοτηλεόρασης, με τις γνωστές επιπτώσεις στη λειτουργία της ενημέρωσης, αλλά και στην αγορά.

Πλέον, το ζήτημα είναι ότι θα πρέπει τάξη, όχι όμως με τον νόμο Παππά, αλλά μόνο μέσα από τη συγκρότηση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο μπορεί να καθορίσει ενιαίο, αλλά και υψηλότερο τίμημα, να δώσει την ευκαιρία για τη χορήγηση περισσότερων αδειών, κάτι το οποίο είναι τεχνολογικά εφικτό, αφού οι διαθέσιμες συχνότητες είναι πολύ περισσότερες από τις τέσσερις που αποφάσισε αυθαιρέτως ο Παππάς με τον νόμο του.

Με τον τρόπο αυτό, θα αποφευχθεί το να πέσει μαύρο στα υπάρχοντα κανάλια και να πεταχθούν στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι και, παράλληλα, θα παραμείνει ανοικτή η αγορά και θα λειτουργήσει καλύτερα ο ελεύθερος ανταγωνισμός προς όφελος του πλουραλισμού στην ενημέρωση και της κοινής γνώμης.

Από την άλλη, είναι φανερό ότι Τσίπρας και κυβέρνηση βγαίνουν πολιτικά ηττημένοι από την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, γιατί είχαν ποντάρει σε ένα διαγωνισμό ο οποίος δημιουργούσε ένα νέο διαπλεκόμενο τοπίο στα κανάλια, σε βάρος της ενημέρωσης και των πολιτών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου