Ρεαλιστική λύση για τα χρέη

26/10/16 • 07:20 | UPD 26/10/16 • 07:20

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφήμιζε προεκλογικά, και με υποκριτικό τρόπο, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και, παράλληλα, υποσχόταν σεισάχθεια για τους δανειολήπτες που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Και αυτό σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε διαμορφώσει ένα προστατευτικό πλαίσιο για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών και, επιπλέον, η οικονομία αναπτυσσόταν.

Τώρα, το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, και γενικότερα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, έχει επανέλθει με πολύ πιο πιεστικό τρόπο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί και οι τράπεζες χρειάστηκαν νέα ανακεφαλαιοποίηση, πράγμα που σημαίνει νέα κεφάλαια και άρα βρέθηκαν σε χειρότερη θέση, αλλά και ο κ. Τσίπρας εκχώρησε στα ξένα funds το δικαίωμα να διαχειριστούν τα επιχειρηματικά δάνεια και από το 2017 πλήθος στεγαστικών δανείων επίσης.

Με τα δεδομένα αυτά, είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έμεινε στην κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αλλά, διά του αντιπροέδρου της Κ. Χατζηδάκη, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, όχι μόνο για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά για μια συνολική ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι ενδιαφέρον ότι η πρόταση αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το διαχωρισμό των οφειλετών σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τα περιουσιακά τους στοιχεία, την ενίσχυση των ειρηνοδικείων, την απλοποιημένη εξωδικαστική επίλυση και την αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ουσιαστικές, ρεαλιστικές προτάσεις και όχι με ευχολόγια. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει την αξιοπιστία ούτε στους πολίτες ούτε έναντι των πιστωτών προκειμένου να διευθετήσει το θέμα αυτό, όπως και πολλά άλλα.

Αντιθέτως, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας συνιστά θετικό σήμα ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση εργάζεται μεθοδικά ώστε την επομένη των εκλογών να μπορέσει να την εφαρμόσει ως κυβέρνηση.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου