Σκηνικό διάλυσης

25/10/16 • 07:22 | UPD 25/10/16 • 07:22

Η κυβέρνηση εμφανίζει σημάδια αποσύνθεσης, απόρροια του γεγονότος ότι η ίδια δεν πιστεύει στην πολιτική της. Ετσι, τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε κομματικά στελέχη και ομάδες, όπως η αποκαλούμενη πλατφόρμα των «53», να αμφισβητούν αποφάσεις του πρωθυπουργού και να συντάσσονται στο πλευρό του Π. Σκουρλέτη, ο οποίος, με τη σειρά του, έχει αντιταχθεί στην πώληση του 17% της ΔΕΗ.

Είναι δηλαδή φανερό ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος μόλις πριν από δέκα ημέρες εμφανιζόταν εσωκομματικά κυρίαρχος, παίρνοντας το 93% των ψήφων στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκει τώρα απέναντί του μια ομάδα στελεχών, η οποία ουσιαστικά του υποδεικνύει να μη βγάλει από τη θέση του τον υπουργό Ενέργειας κατά τον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Αλλο ένα παράδοξο είναι, όμως, ότι σε αυτή την περιβόητη κίνηση των «53», η οποία αντιτίθεται στις ιδιωτικοποιήσεις, ηγετική θέση κατέχει ο Ε. Τσακαλώτος, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών έχει δεσμεύσει τη χώρα για ένα πλήθος αποκρατικοποιήσεων και εκχωρεί τη δημόσια περιουσία στο νέο υπερταμείο που δημιουργείται με υπογραφές του ίδιου και του πρωθυπουργού. Με λίγα λόγια, ο απόλυτος παραλογισμός.

Σημαντικές παθογένειες καταγράφονται και στην περίπτωση της λειτουργίας της ΕΡΤ, όπου η αντικατάσταση του γενικού διευθυντή Ενημέρωσης έχει προκαλέσει εσωκομματικές κόντρες και αντιδράσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις αποφάσεις της διοίκησης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Αυτά δείχνουν ότι η κατάσταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πολύ σοβαρή. Είναι φανερό ότι το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε σύγχυση, η οποία επιτείνεται διαρκώς, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει δημοσκοπικά. Και όλα αυτά, ενώ δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία καθυστερεί με ευθύνη της κυβέρνησης, αυξάνοντας τα νέα επώδυνα μέτρα που επιφυλάσσει για τους Ελληνες πολίτες.

Η κυβερνητική κρίση μεγαλώνει και είναι αντιληπτό ότι δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από τον πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται αποδυναμωμένος και απομονωμένος μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου