Το παραλήρημα της Άγκυρας

22/10/16 • 07:50 | UPD 22/10/16 • 07:51

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για το διορισμό μόνιμου ιμάμη στην Αγια-Σοφιά, σε μια θέση που αν και υπήρχε από το 1935 παρέμενε κενή επί χρόνια, συνιστά ακόμα μια προκλητική ενέργεια της Αγκυρας, η οποία, παράλληλα, προσβάλλει το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού ορθοδόξων χριστιανών.

Σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τα ελληνικά εδάφη, αλλά και με τις διαρκείς παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας από μαχητικά αεροσκάφη της γείτονος, γίνεται σαφές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προϊούσα κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, που εγκυμονεί κινδύνους για τα εθνικά μας θέματα.

Ασχέτως εάν οι απαράδεκτες αυτές προκλήσεις του τουρκικού καθεστώτος σε βάρος της Ελλάδος γίνονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση ή όχι, εάν δηλαδή ο Τούρκος πρόεδρος αποσκοπεί στην εξουδετέρωση των εσωτερικών πολιτικών αντιπάλων του, κεμαλιστών, είναι σαφές ότι η Τουρκία θέτει ζήτημα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης, αναπολώντας τα χαμένα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε Ανατολή και Δύση. Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν δείχνει ότι στόχος της Τουρκίας είναι να ξαναπάρει εδάφη τα οποία δεν ανήκουν σήμερα στην Τουρκία.

Οι ακραίες αυτές αναθεωρητικές απόψεις είναι προφανές ότι αντίκεινται σε κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όχι μόνο από τη χώρα μας, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα. Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι η ολιγωρία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και η καθυστερημένη αντίδρασή του στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα είναι επίσης ανεπίτρεπτη και εθνικά επικίνδυνη. Δεν νοείται η ελληνική πλευρά να συλλαμβάνεται να λειτουργεί κάθε φορά με μία φάση καθυστέρησης στις τουρκικές ενέργειες.

Το διαρκές παραλήρημα του Ερντογάν δεν μπορεί να μένει αναπάντητο. Αντί η ελληνική πλευρά να πιάνεται στον ύπνο, θα ήταν ορθότερο να το ξεκόψει μια και καλή στον Τούρκο πρόεδρο και να τον κάνει να ξεχάσει τις απαράδεκτες αναπολήσεις του για τα ελληνικά εδάφη.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου