Επιδείνωση της οικονομίας

21/10/16 • 07:57 | UPD 21/10/16 • 07:57

Τα νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι το 2015 η κατάσταση στην οικονομία ήταν χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η ύφεση έχει ήδη αναθεωρηθεί στο 1,3% από 0,9% που είχε υπολογισθεί αρχικά, σε μια χρονιά κατά την οποία, πριν από τις πρόωρες εκλογές, όλοι οι διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί υπολόγιζαν ότι θα υπήρχε ανάπτυξη 2,5% έως 3%.

Η διαφορά αυτή ισοδυναμεί με τα χαμένα εισοδήματα των 8 δισ. ευρώ, τα οποία, ως γνωστόν, οφείλονται στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης των Τσίπρα – Βαρουφάκη που έφερε το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls και οδήγησε στην υπογραφή ενός τρίτου Μνημονίου, βαρύτερου από τα προηγούμενα. Και, βεβαίως, έτσι, ο λογαριασμός μεγαλώνει.

Τελικά, το έλλειμμα υπερδιπλασιάστηκε και έφθασε στα 13 δισ. ευρώ το 2015, την ώρα που το πρωτογενές πλεόνασμα συρρικνώθηκε μόλις στο 0,2%. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τη μετανάστευση εταιριών στη Βουλγαρία, την Κύπρο, καθώς και σε άλλες χώρες που διατηρούν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, αξιοποιώντας τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Τα επίσημα στοιχεία για την οικονομία αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και αποτυπώνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο πόσο πολύ κόστισε στην ανάπτυξη της οικονομίας η διακυβέρνηση Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο τουρισμός, που αποτελεί το βασικό όχημα της ελληνικής οικονομίας, χάνει το στόχο της αύξησης των εσόδων. Ηδη για φέτος τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τελικές εισπράξεις θα είναι μειωμένες, σε αντίθεση με την Κύπρο και την Ισπανία, που καταγράφουν εκρηκτική άνοδο, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την κλειστή αγορά της Τουρκίας.

Δυστυχώς, η οικονομία και οι Ελληνες φορολογούμενοι πληρώνουν πάρα πολύ ακριβά το πείραμα με τη διακυβέρνηση Τσίπρα, μέσα την επιδείνωση όλων των οικονομικών δεικτών και την αύξηση των φορολογικών και λοιπών βαρών με τα οποία φόρτωσε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου