Η μεγάλη ήττα της κυβέρνησης

20/10/16 • 07:08 | UPD 20/10/16 • 07:08

Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την καθεστωτική αντίληψη που έχει η κυβέρνηση για ένα μεγάλο ζήτημα που άπτεται της λειτουργίας της Δημοκρατίας μας, όπως είναι η ενημέρωση των πολιτών.

Αφού φρόντισαν να παραμερίσουν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που κατά το Σύνταγμα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την άσκηση του ελέγχου του κράτους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ο πρωθυπουργός και ο βασικός του συνεργάτης Ν. Παππάς θέλησαν να φτιάξουν ένα δικό τους σύστημα μέσων ενημέρωσης, κατασκευάζοντας ένα νόμο που δεν αντέχει σε καμία λογική.

Η όλη μεθόδευση ξεκίνησε με μία αστεία μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας που περιόριζε τον αριθμό των υπό χορήγηση αδειών σε μόλις τέσσερις, συνεχίστηκε με τα γραφικά βοσκοτόπια και την εξυπηρέτηση του εργολάβου φίλου των υπουργών να λάβει άδεια με δανεικά από την Τράπεζα Αττικής και κορυφώθηκε με αήθεις επιθέσεις κυβερνητικών παραγόντων και φιλικών τους μέσων ενημέρωσης κατά δικαστικών λειτουργών.

Ορθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση. Γιατί οι αυταρχικές μέθοδοι συνεχίζονται. Μόνο που ο αρχιτέκτονας του περιβόητου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες Ν. Παππάς δείχνει πλέον να βρίσκεται σε απόγνωση. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, αν και είχε προαναγγελθεί ότι θα πήγαινε χθες στη Βουλή, απέφυγε να παραστεί και να αντιμετωπίσει ενώπιος ενωπίω τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Το να προσπαθεί να μας πείσει ο Ν. Παππάς ότι υπάρχει μόνο ο νόμος του ή το χάος ασφαλώς και δεν μπορεί να ευσταθήσει ως επιχείρημα σε καμία ευνομούμενη Πολιτεία. Η συγκρότηση του ΕΣΡ, εφόσον καταργηθεί ως αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά, αποτελεί το μόνο βιώσιμο τρόπο για να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, μακριά από τις βουλές των εκάστοτε υπουργών.

Η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα που η ίδια έστησε με τις επιθέσεις σε θεσμούς, ανεξάρτητες αρχές και τη Δικαιοσύνη. Είναι σαφές ότι υπέστη μεγάλη ήττα από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες και ο νόμος Παππά βρίσκεται πλέον στον αέρα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου