Το μισθολόγιο των δικαστών

Sorry. No data so far.

08/10/16 • 08:18 | UPD 08/10/16 • 08:18

Το ζήτημα των μισθών των δικαστών, που επανήλθε στην επικαιρότητα και μάλιστα με άκομψο τρόπο όταν ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικές δηλώσεις του μίλησε ακόμα και για αυξήσεις, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό στους πολίτες της χώρας.

Ασφαλώς και οι δικαστές θα πρέπει να αμείβονται με αξιοπρεπείς μισθούς για να υπηρετήσουν σωστά το λειτούργημά τους και να επιτελέσουν το έργο της απονομής της Δικαιοσύνης. Οπως, βεβαίως, το ίδιο ισχύει για τους γιατρούς του ΕΣΥ, που παλεύουν στα νοσοκομεία με μισθούς των 900 ευρώ για να σώζουν τις ζωές των ασθενών. Οπως επίσης και οι ακρίτες ένστολοι, που βρίσκονται στις επάλξεις υπηρετώντας την πατρίδα, χωρίς να είναι βολεμένοι σε γραφεία και υπασπιστήρια όπως άλλοι συνάδελφοί τους.

Είναι αυτονόητο πως η ικανοποίηση των μισθολογικών αιτημάτων των δικαστών είναι σαφώς ένα σημαντικό στοιχείο, αλλά δεν μπορεί αν είναι από μόνο του αρκετό για να προασπίσει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Αλλωστε, θα αδικούσαμε τους δικαστές, από τον πρόεδρο ενός ανώτατου δικαστηρίου μέχρι τον νεότερο ειρηνοδίκη, αν ισχυριζόμασταν ότι εξαρτά τη μισθολογική του κατάσταση με την απονομή της Δικαιοσύνης. Οταν μάλιστα όλοι γνωρίζουν ότι ζούμε σε μια χώρα που βρίσκεται στο τρίτο Μνημόνιο, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει φορτώσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με 86 δισ. ευρώ μέτρα και τόσο οι μισθοί όσο και οι συντάξεις υποχωρούν διαρκώς.

Υπό το πρίσμα αυτό, αποτελεί θεσμική παραφωνία και η σύσκεψη των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τα μισθολογικά των δικαστών. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δημιουργούνται δικαστές δύο μισθολογικών ταχυτήτων, όπως αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Οι δικαστές, αφού αφουγκράζονται την κοινωνία, όπως είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα πρέπει να αντιληφθούν και τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες. Θα πρέπει λοιπόν να κάνουν τη δουλειά τους απερίσπαστοι, προτάσσοντας το δίκαιο και όχι την οικονομική τους κατάσταση.

Από την εντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου