Ωρα να αλλάξουν όλοι και όλα

Sorry. No data so far.

29/07/18 • 08:15 | UPD 29/07/18 • 08:16

Newsroom eleftherostypos.gr

Το έγκλημα στην Ανατολική Αττική, την παραμονή της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, συμβολίζει την απόλυτη χρεοκοπία του κράτους και την ανικανότητα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας.

ΜΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ρουτίνας εξελίχθηκε σε εφιάλτη για χιλιάδες κατοίκους και παραθεριστές που βρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας για ένα μπάνιο στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι Αττικής. Δυστυχώς πάνω από 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες αγνοούνται, εκατοντάδες τραυματίσθηκαν.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ δεν μπόρεσε να προστατεύσει τη ζωή των πολιτών. Η φωτιά ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης, πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος, σάρωσε το Μάτι και έσβησε στη θάλασσα δημιουργώντας έναν πύρινο εφιάλτη χωρίς να ακουστεί ούτε ένα προειδοποιητικό σφύριγμα από τις Αρχές Πολιτικής Προστασίας ώστε να εκκενωθεί η περιοχή.

Η ΑΛΥΣΙΔΑ λαθών από τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την ηγεσία της Πυροσβεστικής, την Τροχαία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και δήμοι) αποτυπώνει την πλήρη διάλυση της αργοκίνητης κρατικής μηχανής.

ΟΣΟ ΓΙΑ την κυβέρνηση, οι αντιδράσεις της κατώτερες των περιστάσεων. Αρχικά υιοθέτησε θεωρίες συνωμοσίας με τις ανοησίες για «ασύμμετρες απειλές», κατόπιν κατέφυγε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα με τη live συνεδρίαση του Κέντρου Επιχειρήσεων υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και αργότερα διολίσθησε σε ύβρεις κατά των κατοίκων και σε επιθέσεις κατά των μέσων ενημέρωσης.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ηγεσία δίνει το «ρυθμό» στη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Η κυβέρνηση Τσίπρα απέτυχε πλήρως γιατί όχι μόνο δεν διδάχθηκε από τα λάθη του παρελθόντος, αλλά προσεταιρίσθηκε όλες τις χρόνιες παθογένειες. Αναξιοκρατία στη στελέχωση νευραλγικών κρατικών θέσεων, ανικανότητα στη διαχείριση κρίσεων, έλλειμμα πρόληψης και σχεδιασμού, κυνισμός απέναντι στους πληγέντες.

ΛΕΞΕΙΣ ΟΠΩΣ η συγγνώμη, η ευθύνη και η παραίτηση είναι άγνωστες στο κυβερνητικό λεξιλόγιο. Ολοι κρύβονται πίσω από τη «συνυπευθυνότητα», που, ως γνωστόν, αποτελεί τον προθάλαμο της ανευθυνότητας.

Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ μηχανισμός δεν λειτούργησε ποτέ και η κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ευθύνη. Είναι σαφές ότι το μοντέλο των ανίκανων, των κομματικών, των «βιτρινάτων» και των ανεύθυνων που στελεχώνουν υπουργεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση ή κρατικές θέσεις ευθύνης χρεοκόπησε παίρνοντας μαζί του και ανθρώπινες ζωές.

Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ θα κληθεί σύντομα, όπως δείχνουν τα πράγματα, να διαχειρισθεί ένα χάος. Δεν πρέπει να δειλιάσει. Είναι η ώρα να αλλάξουν όλοι και όλα. Στη λειτουργία του κράτους, στη στελέχωση της κρατικής μηχανής, στην αναγκαία μεταρρύθμιση της χώρας.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ πρέπει να αναδιοργανωθεί ώστε να υπηρετεί τον πολίτη και να μην προτάσσει τον «πελάτη». Η τραγωδία της Ανατολικής Αττικής κατέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο την κατάρρευση του κομματικού κρατισμού και της ανευθυνότητας.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές με λογοδοσία στους φορολογούμενους που πληρώνουν ακριβά για ένα κράτος χωρίς να λαμβάνουν αξιόπιστες υπηρεσίες. Και κυρίως με αίσθημα σεβασμού απέναντι στα θύματα της καταστροφής που έμειναν αβοήθητα στις φλόγες επειδή κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής