Οι φόροι του ΣΥΡΙΖΑ

07/07/18 • 08:16 | UPD 07/07/18 • 08:17

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Υστερα από οκτώ χρόνια Μνημονίων, η κατάσταση για τον μέσο Ελληνα πολίτη, ιδιαίτερα επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχει γίνει αφόρητη. Η κυβέρνηση Τσίπρα πανηγυρίζει επειδή πέτυχε να αυξηθούν οι προσλήψεις στο Δημόσιο, με την αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις να γίνεται 1 προς 1.

Δηλαδή, αυτό που μας λέει, με άλλα λόγια, η κυβέρνηση είναι ότι έπρεπε να δεχθούν οι πολίτες τόσο μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις και τα εισοδήματά τους και τέτοια αύξηση στη φορολογία, προκειμένου να αυξηθούν οι προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων.

Και ποιος λοιπόν τις πληρώνει αυτές τις προσλήψεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Οι απλοί φορολογούμενοι, που θα κληθούν αυτή τη φορά, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, να καταβάλουν συνολικά άνω των 10,8 δισ. ευρώ χαράτσια για τα εισοδήματα του 2017, τα ακίνητα του 2018 και τα αυτοκίνητα του 2019. Πρόκειται για έξι διαφορετικούς φόρους που αφορούν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων. Μάλιστα, η φορολογική εξόντωση είναι καθημερινή, αν ληφθεί υπόψη ότι είναι και οι συνεχείς αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, όπως ο ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου περίπου 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα πρέπει να δώσουν στα δημόσια ταμεία ένα ποσό συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν την πρώτη δόση των φόρων που θα έχουν βεβαιωθεί από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ έως το τέλος Ιουλίου πάνω από 250.000 εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017. Εξάλλου, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, περίπου 6,3 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του ENΦΙΑ.

Ας φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει και η οικονομική πολιτική. Να μειωθούν οι φόροι και να αυξηθούν οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί μόνο έτσι και το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα χρεοκοπήσει και θα δημιουργηθεί ισχυρό κράτος.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου