Φόροι υπέρ του κομματικού κράτους

Sorry. No data so far.

26/06/18 • 08:09 | UPD 26/06/18 • 08:09

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών δείχνουν τις συνέπειες που έχουν για τους πολίτες οι πολιτικές υπερφορολόγησης που εφαρμόζει πιστά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος φορολογούμενος δίνει τα εισοδήματα που λαμβάνει τις 200 από τις 365 ημέρες του χρόνου για να πληρώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει ουσιαστικά ότι περισσότερες από τις μισές ημέρες του χρόνου, κατά μέσον όρο, κάθε ασφαλισμένος δουλεύει για να πληρώνει το κράτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας, η επιβάρυνση είναι 12 ημέρες περισσότερες από πέρυσι, ενώ σε σχέση με το 2014, όταν δηλαδή δεν βρισκόταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας μήνας παραπάνω.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των πολιτών από το εκπαιδευτικό σύστημα και το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά και στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά την απονομή δικαιοσύνης.

Δηλαδή, οι πολίτες πληρώνουν στο κράτος πάνω από τα μισά χρήματα που βγάζουν από τη δουλειά τους, χωρίς να υπάρχει ούτε καν ανταποδοτικός χαρακτήρας σε αυτά, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να παρέχει στοιχειωδώς επαρκείς υπηρεσίες σε ευαίσθητους τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία και η δικαιοσύνη.

Όλα αυτά έχουν την εξήγησή τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διατηρήσει μέρος της κομματικής του πελατείας διορίζοντας και υπογράφοντας συμβάσεις για απευθείας αναθέσεις. Για αυτό βλέπουμε στρατιές μετακλητών σε Μαξίμου και υπουργούς, προεγκεκριμένες υπερωρίες και οδοιπορικά, χιλιάδες προσλήψεις μέσω και εκτός ΑΣΕΠ.

Οι πολιτικές αυτές δημιουργούν ένα εφιαλτικό τοπίο για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Διαρκώς οι φορολογικές απαιτήσεις του κράτους αυξάνονται, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες επιδεινώνονται. Είναι ένα κατόρθωμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν θα διστάσει να φθάσει και τις 300 ημέρες που θα πληρώνει ο ασφαλισμένος το κράτος, εάν δεν γίνουν γρήγορα εκλογές για να έλθει νέα κυβέρνηση.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου