Κατά φαντασίαν θριαμβευτές…

25/06/18 • 10:14 | UPD 25/06/18 • 10:14

Μέσα σε λίγα 24ωρα ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε δύο φιέστες. Την προηγούμενη Κυριακή στις Πρέσπες μαζί με τον Σκοπιανό ομόλογό του συμμετείχε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών ενώ την Παρασκευή στο Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας φόρεσε γραβάτα για να γιορτάσει την «επίλυση» του ζητήματος του χρέους. Πρόκειται ασφαλώς για μια εικονική πραγματικότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην προσπάθεια του επικοινωνιακού μηχανισμού του Μαξίμου να εμφανίσει νίκες και θριάμβους.

Η κοινωνία όμως έχει αντίθετη άποψη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αποκλειστικά στη Βόρεια Ελλάδα, το 86% των ερωτηθέντων έκρινε αρνητικά τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ ενώ το 83% θεωρεί ότι το πρόβλημα του Σκοπιανού όχι μόνο δεν λύθηκε αλλά αντιθέτως επιδεινώθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν εννιά στους δέκα ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η ελληνική πλευρά έδωσε περισσότερα από τη σκοπιανή.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με την οποία παραχώρησε στα Σκόπια όνομα, γλώσσα και εθνότητα χωρίς να λάβει υπόψη τις ευαισθησίες των Μακεδόνων και εντέλει τα εθνικά μας συμφέροντα. Ηδη ο Ζάεφ μιλά για «μακεδονικό πολιτισμό» και «μακεδονικές εταιρίες» εκμεταλλευόμενος τα άρθρα της συμφωνίας.

Αντίστοιχη διαστρέβλωση της πραγματικότητας επιχειρείται και στο μέτωπο του χρέους. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος τα τελευταία 3,5 χρόνια «έχασε» πάνω από 10 μονάδες ΑΕΠ ανάπτυξης σε σχέση με τις επιδόσεις των άλλων χωρών της ευρωζώνης και επιβάρυνε το Δημόσιο με νέα δάνεια άνω των 80 δισεκατομμυρίων, καμώνεται ότι έλυσε το ζήτημα του χρέους επειδή το Eurogroup αποφάσισε να παρατείνει για 10 χρόνια τις πληρωμές προς τον EFSF.

Η γραβάτα που φόρεσε ο κ. Τσίπρας είναι ένδειξη κοροϊδίας και όχι επιτυχίας. Επί των ημερών του το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σημαντικά και η χώρα δεσμεύθηκε για πολυετή λιτότητα μέσω των υψηλών πλεονασμάτων.

Οι κατά φαντασίαν θριαμβευτές Τσίπρας και Καμμένος φόρτωσαν τους φορολογούμενους με νέα επώδυνα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τον Δεκέμβριο ενώ υπέγραψαν μια συμφωνία με τα Σκόπια την οποία αποδοκιμάζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου