Απάντηση στις κάλπες

21/06/18 • 10:02 | UPD 21/06/18 • 10:02

Οι πολίτες δικαίως είναι εξοργισμένοι από την άθλια συμφωνία των Πρεσπών. Η οργή, ιδίως όσων είχαν πιστέψει τον κ. Τσίπρα για την οικονομία και τον κ. Καμμένο για το Σκοπιανό, έχει ξεχειλίσει και αυτό είναι πλέον φανερό από τις διαμαρτυρίες έξω από τα γραφεία υπουργών και βουλευτών των δύο κομμάτων.

Οι δύο συγκυβερνώντες είχαν «εκπαιδεύσει» ένα μέρος της κοινωνίας να εκφράζεται με ύβρεις και απειλές. Οι Τσίπρας – Καμμένος μέχρι το 2015 μιλούσαν για προδότες, εγκλήματα και ξεπουλήματα της χώρας. Τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και καταγγέλλουν ως ακροδεξιούς όλους όσοι διαμαρτύρονται για τη συμφωνία που έφεραν ερήμην της κοινωνίας.

Ειδικά ο κ. Καμμένος θα πρέπει να απολογηθεί στα στελέχη του κόμματός του που παραιτούνται μαζικά και στους ψηφοφόρους του που είχαν πιστέψει στα λόγια του, ότι θα έριχνε οποιαδήποτε κυβέρνηση έδινε το όνομα της Μακεδονίας.
Ωστόσο, η ελληνική κοινωνία, όσο οργισμένη και να είναι, δεν θα πρέπει να διολισθήσει σε συνθήκες όχλου. Οι διαμαρτυρίες, όσο έντονες κι αν είναι, δεν πρέπει να μετατραπούν σε λαϊκά δικαστήρια, όπου εκεί είναι βέβαιο ότι θα παρεισφρήσουν ακραία στοιχεία.

Η απάντηση των πολιτών θα πρέπει να δοθεί πρωταρχικά στις κάλπες. Οι ψηφοφόροι των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. θα πρέπει να θυμούνται ότι το 2015 έδωσαν την έγκρισή τους στη συγκυβέρνηση τρεις φορές: τον Ιανουάριο, στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού και στις επαναληπτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Για αυτό και τώρα θα πρέπει να δοθεί δυναμική απάντηση στις εκλογές, που, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να αργήσουν, λόγω των τρομακτικών πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση από την πλειοψηφία των πολιτών.

Οι πολίτες, και ιδιαίτερα οι Βορειοελλαδίτες, θα πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος προβοκατόρικων ενεργειών. Το σύνθημα θα πρέπει να είναι ναι στις διαμαρτυρίες, αλλά όχι στους προπηλακισμούς και τη βία. Η ηχηρή απάντηση θα πρέπει να δοθεί στις κάλπες και όχι σε υπαίθριες «κρεμάλες».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου