Οι συνέπειες της συμφωνίας

20/06/18 • 10:03 | UPD 20/06/18 • 10:03

Λίγα μόλις 24ωρα έχουν περάσει από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών και πλέον οι πολίτες αντιλαμβάνονται πόσο προβληματικό και εθνικά επιζήμιο είναι το κείμενο της συμφωνίας.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζάεφ μίλησε για Ελληνες και Μακεδόνες, δείχνοντας στην πράξη πώς λειτουργεί η παραχώρηση από την Ελλάδα στους γείτονες της χρήσης του όρου «Μακεδονία», αλλά και της εκχώρησης της «μακεδονικής» γλώσσας και «ταυτότητας». Με άλλα λόγια, λες και οι πολίτες της ελληνικής Μακεδονίας δεν είναι και Ελληνες και Μακεδόνες, σαν να πρόκειται για δύο διαφορετικούς λαούς.

Οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας εκφράζουν ήδη την ανησυχία τους ότι πλέον υπάρχει «Βόρεια Μακεδονία», αλλά δεν θα υπάρχει άλλη Μακεδονία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ενδεχόμενο να ανακύψει πρόβλημα με τα ελληνικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης από τη Μακεδονία, καθώς η άλλη πλευρά μπορεί να εγείρει απαιτήσεις προκειμένου οι Ελληνες παραγωγοί να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» στα προϊόντα τους.

Ηδη, η γνωστή φιλοσκοπιανή οργάνωση «Ουράνιο Τόξο» συνεχίζει τις προκλήσεις της και χαρακτηρίζει ως θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα. Προχωρά μάλιστα ακόμα περισσότερο και ζητά να αναγνωριστούν τα Σκόπια όχι ως «Βόρεια Μακεδονία» αλλά με το συνταγματικό τους όνομα, «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Πρόκειται για την πολιτική οργάνωση που είχε προσφύγει και στα δικαστήρια, ενώ την προσφυγή της κατά της Ελλάδας είχε υποστηρίξει και ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Σέλτσας.

Οι πολίτες έχουν αγανακτήσει με τον τρόπο που η κυβέρνηση Τσίπρα προχώρησε σε συμφωνία με τα Σκόπια μέσα σε χρόνο- ρεκόρ, χωρίς να περάσει από τη Βουλή, παρά μόνο με υπογραφή υπουργού Εξωτερικών, και χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί ούτε τα πολιτικά κόμματα ούτε η κοινή γνώμη, δημιουργώντας τετελεσμένα. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση εξυπηρέτησε το διεθνή παράγοντα, αλλά αυτό έγινε σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου