Μετά τις υπογραφές δεν αναγνωρίζονται λάθη

18/06/18 • 10:10 | UPD 18/06/18 • 10:50

Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες στιγμές από την υπογραφή του κειμένου στις Πρέσπες από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών όταν ο πρωθυπουργός των γειτόνων Ζόραν Ζάεφ ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας με τρεις μόνο λέξεις:

«Ελληνες και Μακεδόνες», είπε κατ’ επανάληψη στην ομιλία του διαχωρίζοντας πλήρως δύο έννοιες που από την αρχαιότητα έως και χθες ήταν απόλυτα ταυτισμένες.

Ο πρωθυπουργός, χαμογελαστός ως συνήθως, δεν παρενέβη για να διορθώσει τον Ζάεφ καθώς στη συμφωνία που δέχθηκε ορίζεται ότι οι κάτοικοι της «Βόρειας Μακεδονίας» είναι «Μακεδόνες» και ομιλούν τη «μακεδονική».
Και όλα αυτά με την υπογραφή της Ελλάδας. Το αίσθημα της οργής και της οδύνης που επικρατεί σε όλη τη χώρα για την παραχώρηση της ονομασίας της Μακεδονίας δεν υπαγορεύεται από εθνικιστικές Σειρήνες, όπως ισχυρίζεται το Μαξίμου, αλλά από την αγωνία των πολιτών για το μέλλον.

Η συμφωνία των Πρεσπών γεννά αλυτρωτισμό και ο όρος «Μακεδονία» θα γίνει σύντομα επίδικος. Από την οικονομία και τις επιχειρήσεις μέχρι τους ερευνητικούς φορείς και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.Το χειρότερο όλων είναι ότι πλέον το κείμενο αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Τα Σκόπια κέρδισαν τα πάντα, από την ενταξιακή τους πορεία σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε μέχρι όνομα, γλώσσα και εθνότητα, χωρίς να παραχωρήσουν το παραμικρό.

Χθες δημοσιεύθηκε μία συνέντευξη του κ. Τσίπρα σε γερμανική εφημερίδα όπου εμφανίζεται μετανιωμένος για το δημοψήφισμα του 2015 τονίζοντας ότι «εκ των υστέρων και με τη γνώση που έχουμε τώρα, μπορούμε φυσικά να αξιολογήσουμε διαφορετικά τα πράγματα».

Στην οικονομία οι λανθασμένες αποφάσεις του κ. Τσίπρα κόστισαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ και δύο αχρείαστα Μνημόνια που παρατείνουν τη λιτότητα για δεκαετίες. Ομως εκεί τα πράγματα μπορεί να διορθωθούν με αλλαγή πολιτικής. Αντιθέτως, στα εθνικά μας θέματα η ζημιά που έγινε με τη συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να διορθωθεί τα επόμενα χρόνια. Γιατί μετά τις υπογραφές ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου