Τα μεγάλα λάθη της συμφωνίας

Sorry. No data so far.

13/06/18 • 07:42 | UPD 13/06/18 • 07:42

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων ανακοίνωσαν χθες ταυτοχρόνως την επίτευξη συμφωνίας για το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής μας χώρας. Χωρίς να έχουν δοθεί ακόμα τα τελικά κείμενα της συμφωνίας, υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι έχουν γίνει μεγάλα λάθη στη διαπραγμάτευση από την ελληνική πλευρά.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ακολουθήθηκε αντίστροφη πορεία από αυτήν που θα περίμενε ο ελληνικός λαός. Δηλαδή να προχωρήσουν πρώτα οι Σκοπιανοί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άρση των αλυτρωτικών διαθέσεων και μετά να επιβραβευθούν με την έναρξη της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Με τη συμφωνία που θα υπογραφεί το Σάββατο, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ανοίγει κατευθείαν ο δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ και περιμένουμε να υλοποιήσουν αργότερα οι γείτονες τα απαιτούμενα βήματα άρσης του αλυτρωτισμού.

Αλήθεια, αν στην πορεία η σκοπιανή ηγεσία αλλάξει διάθεση, θα μπορεί η Ελλάδα να ξηλώσει την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στους διεθνείς οργανισμούς; Θα μπορέσει δηλαδή να έλθει σε σύγκρουση με την υπόλοιπη Ευρώπη και το ΝΑΤΟ; Γιατί μόνο έτσι εξηγείται η βιασύνη που επιδείχθηκε και η οποία εξυπηρετεί αποκλειστικά τη σκοπιανή πλευρά.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της συμφωνίας δεν καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο δεχθήκαμε τη «μακεδονική» γλώσσα και «ταυτότητα». Θα αποκαλούνται δηλαδή «Μακεδόνες» με μια υποσημείωση «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Επιπλέον, η παραχώρηση της ονομασίας, της γλώσσας και της ταυτότητας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στα προϊόντα της ελληνικής Μακεδονίας, χωρίς κανένα όφελος.

Ενώ πρώτα θα έπρεπε να γίνει άρση του αλυτρωτισμού, εμείς δεχθήκαμε τη συμφωνία ελπίζοντας ότι θα τηρηθούν από την άλλη πλευρά οι δεσμεύσεις. Αυτά δείχνουν, όπως φάνηκε και από τις ανακοινώσεις – εξπρές της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ότι ήταν όλα έτοιμα. Ομως η κυβέρνηση δεν λογαριάζει και τον ελληνικό λαό, που θεωρεί ότι δώσαμε τόσα πολλά χωρίς να κερδίσουμε ουσιαστικά τίποτα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου