Συμφωνία στα τυφλά

12/06/18 • 07:35 | UPD 12/06/18 • 07:35

Το περιβόητο τηλεφώνημα που περίμενε ο Αλ. Τσίπρας από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ έγινε χθες και αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα, χωρίς να αποκλείεται συμφωνία των δύο πρωθυπουργών ακόμα και εντός της ημέρας.

Οι εξελίξεις αυτές στο σκοπιανό ζήτημα έρχονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία έχει κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή και ψήφιση την προσεχή Πέμπτη το πολυνομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει περικοπές – σοκ στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων ακόμα και για τα εισοδήματα των 500 ευρώ, καθώς επίσης ενεχυρίαση δημόσιας περιουσίας για ποσό των 25 δισ. ευρώ μέσω Υπερταμείου.

Είναι σαφές λοιπόν ότι ο αντιπερισπασμός με το ζήτημα των Σκοπίων ευνοεί τον κ. Τσίπρα προκειμένου να περάσει πιο εύκολα το νέο μνημονιακό νομοσχέδιο το οποίο υπονομεύει τις προοπτικές της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Ομως, από όλες τις πληροφορίες που έρχονται από αλβανικά και σκοπιανά μέσα ενημέρωσης δεν βλέπουμε ποια μπορεί να είναι τα οφέλη της ελληνικής πλευράς από τη διαπραγμάτευση. Οπως προκύπτει από σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, τα Σκόπια θα δεχθούν μια ονομασία Ανω ή Βόρεια Μακεδονία erga omnes και εμείς θα αποδεχθούμε τη «μακεδονική» γλώσσα και «ταυτότητα», ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα και αν θα υπάρχει ρητή αποδοχή στο σκοπιανό ζήτημα ότι δεν θα παραπέμπει σε «μακεδονικό» έθνος, το οποίο, βεβαίως, δεν υφίσταται.

Οι πιέσεις από ΗΠΑ και Γερμανία έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει με τη στάση της ότι εξυπηρετεί τα σχέδια του διεθνούς παράγοντα χωρίς να έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις ελληνικές θέσεις και για το ποια θα είναι τα οφέλη της συμφωνίας.

Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται όταν ο βασικός κυβερνητικός εταίρος κ. Καμμένος, που δίνει σήμερα έκτακτη συνέντευξη Τύπου, επιμένει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ονομασία με τη λέξη «Μακεδονία». Είναι φανερό πως η ενότητα της κυβέρνησης δεν είναι αρραγής και ο υπουργός Αμυνας δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτή τη συμφωνία. Και ο κ. Τσίπρας, που δεν μπορεί να πείσει τον κυβερνητικό του εταίρο, είναι αδύνατο να πείσει τον ελληνικό λαό.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου