Τα φορτώνουν όλα στον Μητσοτάκη

11/06/18 • 07:12 | UPD 11/06/18 • 07:56

Από την ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου προκύπτει καθαρά ότι η διετία 2019-2020 θα είναι εφιαλτική για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση Τσίπρα σε συνεργασία με τους δανειστές έχει μεταθέσει την εφαρμογή των δύσκολων μέτρων για το τέλος του προγράμματος ή ακόμη και πέραν αυτού. Ετσι, η μείωση των συντάξεων θα εφαρμοσθεί από τον προσεχή Δεκέμβριο ενώ από το 2020 θα ισχύσει και η περικοπή του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ, που θα αυξήσει τους φόρους σε όσους έχουν μηνιαία εισοδήματα άνω των 500 ευρώ.

Οι δανειστές δεν είχαν κανένα λόγο να αλλάξουν τακτική από τη στιγμή που έχουν δεσμεύσει την Ελλάδα, μέσω των υπογραφών του Τσίπρα, για υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2022 ενώ λαμβάνουν ως ενέχυρο την κρατική περιουσία. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι ο πολιτικός του ορίζοντας εκτείνεται το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2019, όταν αναμένεται να γίνουν οι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Για το λόγο αυτό έχει ναρκοθετήσει την οικονομία για τα επόμενα χρόνια, όταν δηλαδή θα κληθεί ο επόμενος πρωθυπουργός να εφαρμόσει τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φορτώσει το βάρος των υπογραφών του στον Κυριάκο Μητσοτάκη που, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, θα κερδίσει τις εκλογές. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει μπροστά του ένα βουνό υποχρεώσεων και δεσμεύσεων. Οι 154 βουλευτές της συμπολίτευσης θα ψηφίσουν τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου αλλά η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα κληθεί να τα εφαρμόσει.

Για το λόγο αυτό καλό είναι από τώρα ο κ. Μητσοτάκης να σχεδιάσει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις των μέτρων του Τσίπρα στα νοικοκυριά και θα τονώσουν την ανάπτυξη για να δημιουργηθούν νέα εισοδήματα και θέσεις εργασίας.

Οι πολίτες θα τιμωρήσουν τον Τσίπρα στις εκλογές για τα Μνημόνια που έφερε, αλλά ευθύνη της Ν.Δ. είναι να καταστρώσει αναπτυξιακό σχέδιο που θα ελαφρύνει τους πολίτες από τα βάρη της απερχόμενης κυβέρνησης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου