Οι κατασχέσεις και ο μπαταχτσής

Sorry. No data so far.

09/06/18 • 08:21 | UPD 09/06/18 • 08:21

Το Δημόσιο είναι εξαιρετικά σκληρό όταν πρόκειται για οφειλές πολιτών, αλλά λειτουργεί ως κοινός μπαταχτσής όταν πρέπει να εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις έναντι των φορολογουμένων.

Το Δημόσιο είναι εξαιρετικά σκληρό όταν πρόκειται για οφειλές πολιτών, αλλά λειτουργεί ως κοινός μπαταχτσής όταν πρέπει να εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις έναντι των φορολογουμένων.

Χθες, δεν δόθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας η υποδόση του 1 δισ. ευρώ του δανείου προς την Ελλάδα, επειδή η κυβέρνηση δεν είχε επιβεβαιώσει την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους, που αποτελούσε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των χρημάτων.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει διαρκώς θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία όμως είναι καθαρά εικονικά διότι το κράτος δεν πληρώνει πλέον τίποτα άλλο παρά μόνο μισθούς και συντάξεις. Κατόπιν τούτου, το ποσό του 1 δισ. ευρώ, το οποίο είχε εγκριθεί για την εξόφληση προμηθευτών του Δημοσίου, παραμένει στον αέρα.

Από την άλλη πλευρά, ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών ότι το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε εκατοντάδες κατασχέσεις κατά πολιτών που έχουν διάφορες οφειλές προς το κράτος. Υπολογίζεται ότι γίνονται περίπου 700 κατασχέσεις κάθε ημέρα και επιβάλλονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενους.

Το Δημόσιο δείχνει εκεί το πιο σκληρό του πρόσωπο -ακόμα και άνθρωποι που οφείλουν 200 – 300 ευρώ καλούνται να πληρώσουν εδώ και τώρα το χρέος τους υπό την απειλή της κατάσχεσης- αλλά όταν πρόκειται για τις δικές του υποχρεώσεις επιλέγει να σφυρίζει αδιάφορα. Και αυτό είναι σε βάρος του πολίτη, της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των σχέσεων της χώρας με τους δανειστές, όπως φάνηκε και χθες με την αναβολή της εκταμίευσης της δόσης.

Η κυβέρνηση για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι το πώς θα μπορεί να διορίζει στο Δημόσιο τους κομματικούς της φίλους και να συντηρεί το σπάταλο, πελατειακό κράτος, πληρώνοντας αργομισθίες σε μετακλητούς, υπερωρίες και αμοιβές αργιών και εκτός έδρας. Αγνοεί έτσι όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της και κοιτάζει πώς θα παρουσιάζει πλασματικά πλεονάσματα.