Αντιγράψτε τη Φινλανδία!

Sorry. No data so far.

04/06/18 • 07:50 | UPD 04/06/18 • 07:50

Το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε ένα ακόμη νομοσχέδιο για το εκπαιδευτικό σύστημα, με το οποίο αλλάζει δομές και τρόπο λειτουργίας των Διευθύνσεων.

Η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει τη διαδικασία καθώς το ν/σ κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής για να συζητηθεί σήμερα αλλά και σε επίπεδο ουσίας το μόνο που τελικώς επιτυγχάνεται με το πολυσέλιδο κείμενο είναι η ανακύκλωση της γραφειοκρατίας.

Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να διαθέτουμε το πιο εξαντλητικό, κοστοβόρο για τις οικογένειες και απάνθρωπο για τους μαθητές σύστημα αξιολόγησης μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Την ίδια ώρα όμως η έννοια της αξιολόγησης για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς είναι άγνωστη.

Ενας άριστος μαθητής εάν «ατυχήσει» στις εξετάσεις δεν θα πετύχει στη σχολή που ήθελε, αντιθέτως ένας ακατάλληλος καθηγητής μπορεί να διδάσκει χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Στο Διαδίκτυο κυκλοφορεί ένα βίντεο από ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ, όπου περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος της Φινλανδίας, του πιο επιτυχημένου παγκοσμίως.

Οι Φινλανδοί στη δεκαετία του ’80 είχαν χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από τους Ελληνες, όμως επένδυσαν στη γνώση και τώρα απολαμβάνουν υψηλά εισοδήματα ενώ οι μαθητές της χώρας έχουν τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς σύμφωνα με τις έρευνες του ΟΟΣΑ.

Διάβασμα στο σπίτι δεν νοείται ενώ οι καθηγητές προσπαθούν μέσα από τα μαθήματα να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν τη γνώση, να αναπτύξουν συλλογική δράση μέσω των ομάδων εργασίας και να αναδείξουν τα ιδιαίτερα ταλέντα τους.

Η αξιολόγηση δομών και εκπαιδευτικών είναι διαρκής ώστε οι μαθητές να διδάσκονται από ικανούς δασκάλους και καθηγητές ενώ η μάθηση μετατρέπεται σε μία ευχάριστη για όλους διαδικασία.

Αντί, λοιπόν, ο κ. Γαβρόγλου να προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο δημιουργώντας γραφειοκρατικά σχήματα και αφήνοντας στην άκρη την ουσιαστική αξιολόγηση του σχολείου, ας αντιγράψει το σύστημα της Φινλανδίας. Και επειδή δεν πρόκειται να το κάνει, καλό είναι στη Ν.Δ. να οργανώσουν στα αρμόδια στελέχη τους ένα επιμορφωτικό ταξίδι στο Ελσίνκι για να είναι έτοιμοι για την επόμενη ημέρα…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου