Όμορφες θεωρίες, όμορφα καίγονται

Sorry. No data so far.

03/06/18 • 08:42 | UPD 03/06/18 • 08:42

Η αναταραχή στην Ιταλία και οι εξελίξεις στην Ισπανία έδειξαν πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στην ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν ότι η θεωρία της «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο που καλλιεργούσε επί μήνες η κυβέρνηση δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα ευχολόγιο του Μεγάρου Μαξίμου.

ΟΤΑΝ ΤΟΝ περασμένο Δεκέμβριο για πρώτη φορά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση καλό θα ήταν να εξασφάλιζε μια προληπτική γραμμή πίστωσης, το Μαξίμου τού είχε επιτεθεί με non paper, μιλώντας για έναν «αποτυχημένο υπουργό μιας αποτυχημένης κυβέρνησης» και υποστηρίζοντας ότι δεν χρειαζόταν μαθήματα από «αποτυχημένους».

Η «ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ» κυβέρνηση Τσίπρα, ωστόσο, κόστισε στον ελληνικό λαό περισσότερα από 100 δισ. ευρώ από την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου και τα δύο Μνημόνια που ακολούθησαν και έριξε την οικονομία στην ύφεση και στην τελευταία θέση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
Γι’ αυτό δεν δέχεται μαθήματα από την κυβέρνηση Σαμαρά που είχε σημειώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην οικονομία μέσα σε ελάχιστο χρόνο, βάζοντάς τη σε τροχιά ανάπτυξης και πραγματικής εξόδου από το Μνημόνιο, έχοντας εξασφαλίσει προληπτική πιστωτική γραμμή.

ΤΩΡΑ, τα επιτόκια δανεισμού για τα ελληνικά ομόλογα κυμαίνονται άνω του 4,5%, ενώ οι 154 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα κληθούν να ξαναψηφίσουν νέα προαπαιτούμενα για να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση. Το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» έχει ήδη καταρρεύσει και το υποτιθέμενο τέλος των Μνημονίων διαψεύδεται από το συμπληρωματικό Μνημόνιο των 40 σελίδων.

ΑΚΟΜΑ και για τον τουρισμό, το μοναδικό κλάδο που πηγαίνει καλά, η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να τον καταστρέψει. Ανέβασε τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 24%, κατάργησε τους μειωμένους συντελεστές στη νησιωτική Ελλάδα και επέβαλε το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.

ΚΑΙ ΟΛΑ αυτά γιατί δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία, η οποία πλέον έχει μετατραπεί σε αρνητική. Η κατάσταση στην οικονομία παραμένει στάσιμη και ο νέος γύρος εσωτερικής υποτίμησης θα ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο με τις μειώσεις στις συντάξεις και η κυβέρνηση το μόνο για το οποίο απασχολείται είναι πώς θα συντηρήσει την κομματική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ και θα δημιουργήσει το κομματικό κράτος.

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ διαπραγματευτική επιτυχία, για την οποία μπορεί να υπερηφανεύεται η κυβέρνηση, είναι ότι κατάφερε να βελτιώσει την αναλογία προσλήψεων – αποχωρήσεων στο Δημόσιο από ένα προς πέντε σε ένα προς ένα, ώστε να διορίσει περισσότερους κομματικούς φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΙΔΙΑ ανικανότητα σημειώνεται και στα εθνικά μας θέματα. Μετά τη μεγάλη επιτυχία της ιστορικής επίσκεψης Ερντογάν, που ακολουθήθηκε από ρεσιτάλ τουρκικών προκλήσεων και τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται για 100 ημέρες, η κυβέρνηση άγεται και φέρεται και στο Σκοπιανό Ζήτημα, όπου Μαξίμου και ΥΠΕΞ δεν μπορούν να αναλύσουν σωστά την κατάσταση και ο κ. Τσίπρας περιμένει το τηλεφώνημα του Ζάεφ.

ΠΑΡ’ ΟΛΑ αυτά, στην κυβέρνηση αισθάνονται ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις τους, κάνουν τα ταξίδια τους, διορίζουν τους φίλους τους και ουσιαστικά συμπεριφέρονται σαν να ενδιαφέρονται μόνο για το δικό τους αύριο και όχι για τις ανάγκες της χώρας.

ΟΜΩΣ, οι θεωρίες περί «καθαρής εξόδου» και διεθνούς παράγοντα όμορφα καίγονται λόγω της ανικανότητας και της αποτυχίας της κυβέρνησης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής