Διαπραγμάτευση… στα τυφλά

01/06/18 • 10:27 | UPD 01/06/18 • 10:30

Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τα Σκόπια δεν εξελίσσεται με ευνοϊκό τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Καταρχάς όλο αυτό το διάστημα μαθαίνουμε σχεδόν τα πάντα μέσα από σκοπιανά και αλβανικά μέσα ενημέρωσης. Από εκεί μάθαμε την πρόταση για τη Μακεδονία του Ιλιντεν, όπως και νωρίτερα για τις άλλες ονομασίες που είχαν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Από εκεί πληροφορούμαστε τα πάντα για τη διαπραγμάτευση χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από την ελληνική πλευρά, ούτε προς τον ελληνικό λαό, ούτε προς τα κόμματα.

Επιπλέον, διαπιστώνουμε ότι από σκοπιανής πλευράς η διαπραγμάτευση γίνεται από την κυβέρνηση Ζάεφ, ενώ ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ εμφανίζεται να μην αποδέχεται το erga omnes. Εάν μάλιστα ισχύουν οι διαρροές, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει αποδεχθεί τη «μακεδονική» γλώσσα και «ταυτότητα» των Σκοπιανών. Κι αυτό, παρότι ακόμα και κορυφαίοι γλωσσολόγοι, όπως ο Γ. Μπαμπινιώτης, έχουν αποδείξει επιστημονικά ότι πρόκειται για ψευδώνυμη γλώσσα που φέρει παραπλανητικά την ονομασία «μακεδονική» χωρίς να έχει καμία σχέση με την ελληνική γλώσσα. Ενώ και η υποτιθέμενη «ταυτότητα» δεν προκύπτει ιστορικά, αλλά και κρύβει αλυτρωτικές διαθέσεις.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πάει για αργότερα, έτσι ώστε οι Σκοπιανοί να κερδίσουν την ονομασία που θα περιέχει, όπως φαίνεται, τον όρο «Μακεδονία», μεταθέτοντας για το μέλλον την απάλειψη των αλυτρωτικών ζητημάτων.

Ουσιαστικά δηλαδή επιχειρείται η σαλαμοποίηση του ζητήματος, χωρίς ακόμα να έχει αντιληφθεί κανείς γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη βιασύνη από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Ας αφήσουν τα Σκόπια, που καίγονται για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, να προχωρήσουν και να δείξουν σημάδια καλής θέλησης και αυτό θα το εκτιμήσει στη συνέχεια η Ελλάδα.

Γιατί τώρα οι Σκοπιανοί είναι αυτοί που εμφανίζονται να κινούν τα νήματα της διαπραγμάτευσης, η οποία μέχρι στιγμής διεξάγεται με βάση τα δικά τους συμφέροντα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου