Η κρίση στην Ευρώπη και η Ελλάδα

Sorry. No data so far.

30/05/18 • 07:20 | UPD 30/05/18 • 07:23

Η κρίση στην Ευρώπη αναζωπυρώνεται με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Δεν πρόκειται μόνο για οικονομική κρίση, αλλά και για πολιτική, θεσμική. Ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, όπως η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα 5 Αστέρων του Π. Γκρίλο, αποτελούν την πολιτική έκφραση αυτού του ευρωσκεπτικισμού στην Ιταλία, ενώ ο μη σχηματισμός κυβέρνησης θα οδηγήσει ξανά την Ιταλία στις κάλπες και ενδεχομένως να ενισχύσει περαιτέρω τις φωνές κατά της ενωμένης Ευρώπης.

Η Ιταλία, που είναι η τρίτη οικονομία στην Ευρώπη, ανήκει στις επτά πιο ισχυρές οικονομικά χώρες παγκοσμίως και η παραγωγικότητά της είναι πολύ υψηλή σε όλους τους τομείς, από τη βιομηχανία και τη μεταποίηση μέχρι τον πρωτογενή τομέα και τις υπηρεσίες. Κατά συνέπεια, είναι πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει.

Οι κραδασμοί που σημειώνονται στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας προκαλούν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο το μεσογειακό Νότο και επηρεάζουν ευθέως και τη χώρα μας, όπως είδαμε από την εκτίναξη των επιτοκίων στην περιοχή του 5%.

Το κύμα του ευρωσκεπτικισμού αναμένεται να αποτυπωθεί και στο αποτέλεσμα των ερχόμενων ευρωεκλογών του Μαΐου 2019, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν αποτύχει να πείσουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα ζητήματα, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και κοινωνικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό και οι μεγάλες διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου.

Οι Ιταλοί αισθάνονται ότι δεν έχουν κερδίσει τίποτα σε σχέση με τη Γερμανία, η οποία έχει βγει κερδισμένη από την κρίση, με αποτέλεσμα ακραία, λαϊκίστικα κινήματα να κερδίζουν πολιτικό έδαφος.

Το ζήτημα πλέον είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα εσχάτως ανακάλυψε τη σημασία των αγορών και της πολιτικής ηρεμίας και τώρα καταλαβαίνει ότι η ρήση του Μάο, «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση», δεν έχει ισχύ όταν ψάχνει το δανεισμό στις αγορές και τα κύματα από την Αδριατική σκεπάζουν το αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου