Κράτος ανομίας

22/05/18 • 07:54 | UPD 22/05/18 • 07:54

Η εισβολή δεκάδων μελών του «Ρουβίκωνα» στο κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας αντιμετωπίζεται πια σαν μια είδηση ρουτίνας. Αυτή τη φορά τα μέλη της οργάνωσης επέλεξαν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, την ώρα που πραγματοποιείτο η διάσκεψη για την υπόθεση των συντάξεων.

Η περίφημη κανονικότητα, την οποία διαφημίζει μέσα και από το τηλεοπτικό σποτ ο πρωθυπουργός, φαίνεται ότι τελικώς δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνήθης καθημερινή ανομία, την οποία, καθόλου έκπληκτη πια, παρακολουθεί η κοινή γνώμη.

Σχεδόν κάθε ημέρα, άγνωστοι μπαχαλάκηδες πετούν μπογιές σε δημόσια κτίρια, άλλοι προπηλακίζουν δημάρχους και άλλοι επιλέγουν τα Σαββατόβραδα για να βανδαλίζουν την περιοχή των Εξαρχείων.

Η διολίσθηση της δημόσιας ζωής σε ένα καθεστώς παρακμής οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σήμερα η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της δημόσιας ασφάλειας και τάξης. Αντιθέτως, οι πολιτικές κραυγές που ακούστηκαν ακόμα και χθες από τον πρωθυπουργό έχουν δημιουργήσει νομιμοποιητικό περίβλημα σε ακραίες και παραβατικές συμπεριφορές.

Δυστυχώς, είναι φανερό ότι για τους κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει καλή και κακή βία, ανάλογα με το ποιος βαράει και ποιος χτυπιέται. Αν αυτοί που χτυπούν είναι συμπαθείς στο κυβερνών κόμμα καλά κάνουν και αφήνονται ανενόχλητοι να δρουν, ιδιαίτερα εάν τα θύματα είναι πολιτικά αντιπαθή. Και μόνο αν οι δράστες βρίσκονται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ οι πράξεις τους καταδικάζονται ρητώς από την κυβέρνηση.

Η μόνη απάντηση του κράτους και της κοινωνίας στην ολισθηρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι η μηδενική ανοχή σε φαινόμενα βίας από όπου κι αν προέρχονται. Χωρίς το κυβερνών κόμμα να κλείνει το μάτι στους «Ρουβίκωνες» ή άλλες φίλα προσκείμενες «συλλογικότητες» ή να φυγαδεύουν τους δράστες με ταξί.

Αν η οργανωμένη Πολιτεία, οι πολίτες και οι θεσμοί δεν καταδικάσουν απερίφραστα τη βία κάθε μορφής, από μπαχαλάκηδες μέχρι αναρχοαυτόνομους, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η ανομία δεν θα περιοριστεί σε μπογιές και βανδαλισμούς, αλλά, όπως έχει δείξει και το παρελθόν, θα βαφτεί από αίμα. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου