Εθισμένοι στη βία

21/05/18 • 07:42 | UPD 21/05/18 • 07:42

Κάποιοι τραμπούκοι, ένας μάλιστα με το κοριτσάκι του αγκαλιά για να μαθαίνει από νωρίς τα μυστικά της ζωής, χτύπησαν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, κατά τη διάρκεια της επίσημης εκδήλωσης μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Κακώς έγινε μεγάλο θέμα ο προπηλακισμός του Μπουτάρη. Η κοινωνία έχει εθιστεί στη βία προ πολλού, απλώς ήταν ζήτημα χρόνου να τις «φάει» και ένας δήμαρχος. Το ξύλο, οι τραμπουκισμοί, οι τσαμπουκάδες, οι «παρεμβάσεις», οι χουλιγκανισμοί, τα «μπάχαλα» και οι κάθε μορφής επιθέσεις αποτελούν πλέον καθημερινή πρακτική, που γιγαντώνεται όσο παραμένει το καθεστώς της ατιμωρησίας.

Χρέος του κράτους δεν είναι μόνο να καταδικάζει τις χειροδικίες αλλά κυρίως να τιμωρεί τους αυτουργούς απεχθών πράξεων, όπως η προχθεσινή.

Σε αυτό τον τομέα δυστυχώς οι αρμόδιες αρχές δεν περνούν τον πήχυ που θέτει κάθε ευνομούμενη πολιτεία.

Η βία παραμένει ατιμώρητη, οι συλλήψεις λιγοστές, μεγάλα εγκλήματα όπως η υπόθεση της Μαρφίν παραμένουν ανεξιχνίαστα, η Δικαιοσύνη κινείται με αργούς ρυθμούς με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την υπόθεση της δολοφονίας του Φύσσα. Πολιτικοί κατά το παρελθόν έχουν πέσει θύματα προπηλακισμών χωρίς ποτέ να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, οι ακραίοι δρουν σχεδόν ανενόχλητοι.

Η ρητορική του μίσους έχει μπει στην κεντρική ατζέντα, η επένδυση στο μίσος γίνεται πολιτική επιλογή, δεν μιλάμε πια για «ωά του φιδιού» αλλά για φασιστικά «ερπετά» που κυκλοφορούν και δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή.

Η ελληνική κοινωνία έχει εθιστεί στη βία. Ψάχνει δικαιολογίες κάθε φορά που ξεσπούν οι επιθέσεις αλλά το μόνο που καταφέρνει τελικά είναι να οπισθοχωρεί αφήνοντας χώρο δράσης σε ακραίους και φασίστες. Αντί να είναι μπροστά και να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας σε όσους πέφτουν στα χέρια αυτόκλητων δικαστών και αστυνόμων, μένει πίσω σιωπηλή και αδρανής. Αυτή είναι και το μεγάλο θύμα της υπόθεσης Μπουτάρη.

Η κοινωνία ετοιμάζεται για το επόμενο χτύπημα, σαν να έχει παραιτηθεί από τις βασικές αξίες της δημοκρατίας και του πολιτισμού.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου