Κυβέρνηση υπό κατάρρευση

Sorry. No data so far.

20/05/18 • 09:17 | UPD 20/05/18 • 09:17

Μπορεί όλο το σύστημα του Μαξίμου να επιθυμεί οι εκλογές να γίνουν όσο το δυνατόν αργότερα, κρατώντας με τα δόντια τις καρέκλες της εξουσίας, όμως η κυβέρνηση εμφανίζει χαρακτηριστικά σημεία κατάρρευσης.

ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ επίπεδο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου μεγαλώνει σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το κυβερνών κόμμα καταγράφει χαμηλά ποσοστά-ρεκόρ στην περιοχή του 20%. Η δημοφιλία του πρωθυπουργού έχει κατακρημνιστεί, ενώ η καταλληλότητα του κ. Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία καταγράφει διψήφια διαφορά έναντι του κ. Τσίπρα.

Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ των πολιτών θέλει εκλογές τώρα, ενώ το χειρότερο είναι ότι σε συντριπτικά ποσοστά, που αγγίζουν το 80%, πιστεύουν πως η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Ολα αυτά παραπέμπουν σε μια κυβέρνηση που είναι αδύναμη πολιτικά και σε έναν πρωθυπουργό που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κοινωνία.

ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ της οικονομίας όλοι οι διεθνείς οργανισμοί υποβαθμίζουν την ανάπτυξη για φέτος και από το 2,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός ο πήχυς έχει πέσει στο 2%, χωρίς καν να έχουν ανακοινωθεί στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Στην τριετία 2015-2017 η Ελλάδα βρέθηκε σε ύφεση ή αναιμική ανάπτυξη και το ίδιο σκηνικό συνεχίζεται και φέτος. Η φορολογική επιδρομή έχει γονατίσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ το τραπεζικό σύστημα παραμένει ευάλωτο, όπως φαίνεται από την πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ οικονομία, που έχασε την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία, επηρεάζεται τώρα και από τις αναταράξεις στην Ιταλία, με αποτέλεσμα τα επιτόκια των ομολόγων να έχουν βρεθεί σε επίπεδα απαγορευτικά υψηλά, κοντά στο 4,5%. Επίσης, η εκτίναξη των τιμών του μαύρου χρυσού στα 80 δολάρια, από 30 που ήταν στα μέσα του 2015, θα μειώσει περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και θα φρενάρει τον αναπτυξιακό ρυθμό. Δυστυχώς, η Ελλάδα, με τα πειράματα Βαρουφάκη και την αέναη διαπραγμάτευση, έχασε την ευκαιρία των φθηνών καυσίμων και της ανάπτυξης.

ΤΟ ΙΔΙΟ ισχύει και στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, που έχουν επιδεινωθεί αντί να βελτιωθούν. Οι υπηρεσίες υποβαθμίστηκαν σε Υγεία, Παιδεία, μεταφορές, δημόσια ασφάλεια, την ώρα που η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τη διόγκωση του πελατειακού κράτους με διορισμούς ημετέρων και απευθείας αναθέσεις.

ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ θέματα ο κ. Τσίπρας άνοιξε το Σκοπιανό χωρίς να ενημερώσει κόμματα και κοινή γνώμη και τώρα οι Σκοπιανοί ζητούν ονομασία που παραπέμπει σε αλυτρωτικές βλέψεις χωρίς να δέχονται αλλαγή του Συντάγματός τους και να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους περί «μακεδονικής ταυτότητας» και γλώσσας.
Στα ελληνοτουρκικά η Τουρκία κρατά δύο Ελληνες στρατιωτικούς χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί σε Αιγαίο και Κύπρο. Αν σε αυτά προσθέσουμε το μεταναστευτικό, που έχει πάρει διαστάσεις, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την μπάλα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ προσπαθεί να μείνει στην εξουσία όσο περισσότερο μπορεί, αλλά αυτό που κάνει είναι να μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ την αποτυχία της σε όλους τους τομείς.