Ανίσχυρος πολιτικά ο πρωθυπουργός

18/05/18 • 07:52 | UPD 18/05/18 • 22:03

Τον καιρό που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας συχνά καλούσε την κυβέρνηση της Ν.Δ. να μη δεσμεύει τη χώρα με πολυετείς συμφωνίες επειδή, όπως υποστήριζε, δεν διέθετε το «λαϊκό έρεισμα».

Ακόμη θυμόμαστε τις προειδοποιήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο του 2014 ότι δεν θα δεχόταν συμφωνία με τους δανειστές διότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν ξεπερνούσαν, σύμφωνα με τα γκάλοπ της εποχής, το 30% του εκλογικού σώματος.
Τώρα που οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20% και τους ΑΝ.ΕΛ. κοντά στο 2%, ο κ. Τσίπρας έχει ξεχάσει τις προειδοποιήσεις και επιθυμεί πριν από τις εκλογές να δεσμεύσει τη χώρα σε μακροπρόθεσμη βάση όχι μόνο στο μέτωπο της οικονομίας αλλά και στα εθνικά μας θέματα.

Για παράδειγμα, πολίτες και κόμματα ακούν για το περιβόητο «ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης» που έχει παραδώσει ο κ. Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες αλλά ουδείς γνωρίζει ποιο είναι το τελικό κείμενο. Προφανώς το οικονομικό επιτελείο περιμένει τις «διορθώσεις» των δανειστών για να παρουσιάσει το σχέδιο.

Το ίδιο ισχύει για το Μνημόνιο, το οποίο σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα ολοκληρώνεται αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί για εφαρμογή σκληρών μέτρων τη διετία 2019-2020 αλλά και για παράταση της λιτότητας μέχρι και το 2022 μέσω της διατήρησης των υψηλών πλεονασμάτων.

Και βέβαια, εάν στην οικονομία μπορεί να διορθωθεί η εικόνα μέσω αλλαγής πολιτικής, δεν ισχύει το ίδιο στα εθνικά μας θέματα. Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται ένα βήμα πριν από το να κλείσει συμφωνία με τα Σκόπια για το ονοματολογικό χωρίς και πάλι να γνωρίζει ουδείς από την ελληνική πλευρά (πλην των διαπραγματευτών) τις θέσεις του.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι αδύναμη πολιτικά και διχασμένη εσωτερικά για να λάβει τόσο σοβαρές αποφάσεις, όταν μάλιστα ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ονομασία που να περιέχει τη λέξη Μακεδονία. Ο κ. Τσίπρας έχασε πολιτικό χρόνο το 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την πολιτική κυριαρχία και τώρα δεν έχει την ισχύ για επιτυχημένες διαπραγματεύσεις.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου