Το μήνυμα μιας παραίτησης

Sorry. No data so far.

17/05/18 • 07:42 | UPD 17/05/18 • 07:42

Η παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί ένα μεγάλο δικαστικό γεγονός με πολιτικές, αλλά και οικονομικές, προεκτάσεις.

Ο κ. Σακελλαρίου, λίγες εβδομάδες πριν συνταξιοδοτηθεί, αποχωρεί από το αξίωμά του καταγγέλλοντας διαρροές σε σχέση με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με αυτές τις διαρροές, ο νόμος κρίθηκε συνταγματικός με ψήφους 13 υπέρ και 12 κατά.

Με την παραίτηση του ανωτάτου δικαστικού λειτουργού αναδεικνύεται το ζήτημα των συντάξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση της Ν.Δ. επειδή σκόπευε να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, που θα είχε ως συνέπεια τη μείωσή τους κατά 4 – 5%.

Ο ίδιος, όμως, ως κυβέρνηση, έχει συμφωνήσει με τους δανειστές για το μεγαλύτερο «τσεκούρι» της μνημονιακής περιόδου. Ο νόμος Κατρούγκαλου επέβαλε άγριο πετσόκομμα στις συντάξεις των νέων ασφαλισμένων, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019 έρχεται πραγματική λαίλαπα για 2,2 εκατομμύρια παλαιούς συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται έως και 18%, ακόμα και χαμηλοσυνταξιούχοι που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ.

Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση προαναγγέλλει το τέλος των Μνημονίων και της λιτότητας. Δεν ξέρουμε εάν η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι αυτή που διέρρευσε, αλλά το γεγονός είναι ότι στα 3,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το ασφαλιστικό έχει επιδεινωθεί, παρά την αύξηση των εισφορών και τη μείωση των συντάξεων.

Οι μισθοί έχουν καταρρεύσει, το κύμα της εξόδου προς τη σύνταξη αναζωπυρώθηκε και τελικώς θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι που θα βγουν στη σύνταξη, οι άνεργοι που δεν μπορούν να βρουν δουλειά και οι συνταξιούχοι που θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται. Οσο πλησιάζει ο χρόνος της εφαρμογής των μέτρων που έχει ψηφίσει η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται και η νευρικότητα της κυβέρνησης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου