Συναίνεση, αλλά… όχι αλά καρτ

Sorry. No data so far.

16/05/18 • 07:43 | UPD 16/05/18 • 07:43

Η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες ανακινεί το θέμα της κατάτμησης της Β’ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών. Αποσπασματικά, όπως συνηθίζει, και με μικροκομματική λογική, όπως ακριβώς μεταχειρίζεται όλα τα σημαντικά πολιτικά προβλήματα και την οικονομία.

Μάλιστα, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες καλούν τη Νέα Δημοκρατία να συναινέσει, λέγοντας ότι αντίστοιχες προτάσεις έχει διατυπώσει στο παρελθόν και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Και, πράγματι, το σπάσιμο της περιφέρειας Β’ Αθηνών σε περισσότερες μικρότερες είναι ορθολογικό και θα πρέπει να γίνει.

Αλλά αν πραγματικά θέλει η κυβέρνηση να διαμορφώσει κλίμα συναίνεσης, θα πρέπει να συζητήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις προτάσεις που τα ίδια κομίζουν. Για παράδειγμα, κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πρέπει να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και οι Ελληνες του εξωτερικού, όταν μάλιστα βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού, όπως λέει, είναι να επιστρέψουν στην Ελλάδα όσοι αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω της κρίσης;

Αν ναι, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών να συμφωνηθεί ότι, μαζί με τη διάταξη για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών, θα περάσει και η ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Συναίνεση αλά καρτ τέλος. Γιατί ακόμα θυμόμαστε ότι το καλοκαίρι του 2015 ο πρωθυπουργός ζήτησε από την αντιπολίτευση στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών να βάλει πλάτη για να περάσει το Μνημόνιο. Και αντί να αξιοποιήσει τις συνθήκες συναίνεσης που διαμορφώνονταν, τους ενέπαιξε προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές για τον Σεπτέμβριο.

Η χώρα έχει περάσει δύσκολα τα προηγούμενα οκτώ χρόνια και τα τελευταία τριάμισι χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δυσκολότερα. Και είναι ανάγκη να γίνουν σοβαρές αλλαγές, από τη δημόσια διοίκηση και την ασφάλεια του πολίτη μέχρι την Παιδεία και την Υγεία, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα το κράτος, να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών.

Για όλα αυτά χρειάζεται συναίνεση. Ομως, όταν μια κυβέρνηση διχάζει 11 μήνες το χρόνο δεν μπορεί να ζητά συναίνεση τον 12ο. Γιατί άλλο συναίνεση και άλλο εμπαιγμός.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου