Η κατάρρευση των ΔΕΚΟ

15/05/18 • 07:34 | UPD 15/05/18 • 07:34

Για άλλη μια φορά χθες οι Αθηναίοι βίωσαν μια απίστευτη ταλαιπωρία στις μετακινήσεις τους λόγω της απεργίας των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ, που προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους.

Βασικό ζήτημα που προέβαλαν οι απεργοί του μετρό ήταν το σύστημα με τις ηλεκτρονικές μπάρες που έχουν τοποθετηθεί στους σταθμούς και επρόκειτο να κλείσουν χθες. Είναι ένα πρότζεκτ το οποίο συμπληρώνει σχεδόν δύο χρόνια και καθυστερεί τόσο πολύ, λες και πρόκειται για πείραμα εκτόξευσης δορυφόρου στο διάστημα.

Εκτός από την ταλαιπωρία, οι πολίτες πληρώνουν επίσης την κακοδιοίκηση και την κομματικοποίηση που επικρατεί σε όλο το δημόσιο τομέα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι συγκοινωνίες από το 2015 έχουν γίνει πιο ακριβές για το επιβατικό κοινό μετά την αύξηση που αποφασίστηκε στην τιμή του εισιτηρίου από τον κ. Τσίπρα. Ομως σήμερα το όλο σύστημα των συγκοινωνιών είναι βαθιά ελλειμματικό, όταν το 2014 είχαν περάσει στην κερδοφορία.

Ιδια εικόνα παρουσιάζεται και στα ΕΛΤΑ, όπου το 2014 σημειώνονταν θετικά οικονομικά αποτελέσματα και τώρα αποκαλύπτεται ότι η διοίκηση των Ταχυδρομείων έχει χρησιμοποιήσει χρήματα που προορίζονταν για την εξόφληση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να καλύψει ανάγκες των ΕΛΤΑ. Μιλάμε για ένα ποσό που κυμαίνεται από 45 έως 60 εκατ. ευρώ, τα οποία, ενώ έχουν πληρωθεί από τους καταναλωτές, αυτοί εμφανίζονται στη ΔΕΗ ως οφειλέτες.

Δυστυχώς και η ΔΕΗ καταγράφει την ίδια αρνητική πορεία. Η χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης έχει υποχωρήσει κατά 80% σε σχέση με το 2014 και πολλοί υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ ακολουθεί την πορεία τής πάλαι ποτέ κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Ηδη σήμερα οι οφειλές καταναλωτών προσεγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση απέρριψε το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα βρίσκεται μπροστά σε μια αδύναμη ΔΕΗ.

Ολα αυτά φορτώνουν τον προϋπολογισμό με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία καταλήγουν στις πλάτες των φορολογουμένων. Οι ΔΕΚΟ παράγουν ελλείμματα, αλλά και χειρότερες υπηρεσίες για τους πολίτες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου