Όταν φεύγει η παλίρροια

Sorry. No data so far.

14/05/18 • 07:58 | UPD 14/05/18 • 07:58

Ο γκουρού των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ συνήθιζε να λέει ότι «όταν φεύγει η παλίρροια μαθαίνεις ποιος κολυμπούσε γυμνός» και η διαπίστωση αυτή ισχύει απόλυτα και στο μέτωπο της πολιτικής.

Η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να χτίσει το αφήγημα περί καθαρής εξόδου όταν στην πράξη έχει συμφωνήσει, με υπογραφές, για τη συνέχιση της λιτότητας και την παράταση της αυστηρής εποπτείας.

Η «εσωτερική υποτίμηση» θα συνεχισθεί μέσω της μείωσης των συντάξεων από τον Δεκέμβριο και την αύξηση των φόρων το 2020 ενώ όλοι οι Ευρωπαίοι παράγοντες ξεκαθαρίζουν ότι οι έλεγχοι στην οικονομία θα συνεχισθούν και μετά το πέρας του προγράμματος, τον προσεχή Αύγουστο.

Το Μαξίμου, χωρίς να διαθέτει πολιτική πρόταση για την επόμενη μέρα παρά μόνο σχέδια επί χάρτου, που δεν δίνουν απαντήσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, καταφεύγει στα γνωστά κόλπα του αποπροσανατολισμού.

Οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης ήδη υπόσχονται «ηρωικές διαπραγματεύσεις», «αναβολή μέτρων» και «καλύτερες ημέρες». Δυστυχώς σε αυτή την απόπειρα εμπαιγμού των πολιτών συμμετέχουν μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν τις υπογραφές που έχουν βάλει στα μνημόνια με τους δανειστές και θυμούνται το «αγωνιστικό» τους παρελθόν.

Τα έχουμε ακούσει και στο παρελθόν. Oχι μόνο το 2014 με το πλήρως κοστολογημένο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» αλλά και κατά τη διάρκεια της περήφανης διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015 που θα έδινε τέλος στη λιτότητα και θα άλλαζε την Ευρώπη. Τα παραμύθια της κυβέρνησης συνεχίσθηκαν με το «παράλληλο πρόγραμμα» του Σεπτεμβρίου του 2015 που θα αντιστάθμιζε τις απώλειες εισοδημάτων από τα μνημόνια και πιο πρόσφατα με τα «αντίμετρα» που υποτίθεται ότι θα εξουδετερώσουν τα επώδυνα μέτρα.

Oσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες τόσο θα αυξάνονται οι ακάλυπτες υποσχέσεις της κυβέρνησης με σκοπό να περιορισθεί το μέγεθος της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Oμως το έλλειμμα αξιοπιστίας του κυβερνώντος κόμματος και του πρωθυπουργού δεν μπορεί πια να καλυφθεί. Η ώρα της παλίρροιας έχει ήδη φτάσει…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου