Kυβέρνηση σε αποδρομή

13/05/18 • 08:46 | UPD 13/05/18 • 08:46

Οι… κορόνες της κυβέρνησης για την υποτιθέμενη «καθαρή έξοδο» της χώρας από τα Μνημόνια το καλοκαίρι καλύπτονται από τα νταούλια που ηχούν στις αγορές.

ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ εβδομάδα είδαμε πόσο ασταθές είναι το χρηματοοικονομικό περιβάλλον και πόσο ευαίσθητη είναι η ελληνική αγορά απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις. Οι κραδασμοί στη μετοχή της Folli Follie έπειτα από έκθεση αμερικανικού fund αλλά και η συνολική στασιμότητα στο ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνουν ότι η υπόθεση της εξόδου στις αγορές δεν είναι τόσο εύκολη όπως νομίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν ξέρουν πώς λειτουργούν οι αγορές. Οπως έλεγαν το 2014 ότι οι αγορές θα χόρευαν με τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, έτσι και τώρα νομίζουν ότι οι ξένοι επενδυτές θα υπακούσουν στο αφήγημα του πρωθυπουργού περί «καθαρής εξόδου».

ΩΣΤΟΣΟ, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων παραμένουν κοντά στο 4,2%, δηλαδή σε επίπεδα που είναι απαγορευτικά για την εξυπηρέτηση του δανεισμού. Οταν οι «τοκογλύφοι» δανειστές δανείζουν την Ελλάδα με 0,9%, ο κ. Τσίπρας θέλει να φορτώσει στους Ελληνες φορολογουμένους το αφήγημα της εξόδου με επιτόκια άνω του 4%, πολύ υψηλότερα από αυτά της Πορτογαλίας, που δανείζεται κάτω του 2%. Επειδή, λοιπόν, ούτε οι αγορές ούτε η οικονομία συμβαδίζουν με τις επιθυμίες του Μαξίμου, το κενό που δημιουργείται καθορίζει και τις πολιτικές εξελίξεις.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ δεν αναπτύσσεται με 2,8%, όπως προέβλεπε ο προϋπολογισμός, η αξιολόγηση προχωρά με ρυθμούς χελώνας και μόνο 10 από τα 88 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί, ενώ οι δανειστές δεν δείχνουν καμία ιδιαίτερη ζέση για το ζήτημα του χρέους, μεταθέτοντας τις εξελίξεις για αργότερα.

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ πιστεύει ότι κερδίζει χρόνο παραμονής στην εξουσία αλλά ουσιαστικά ξοδεύει χρήμα και σπαταλά δυνάμεις, καθώς η Ελλάδα χάνει στόχους, απομακρύνεται από την υπόλοιπη Ευρώπη και όλα αυτά κοστίζουν, τελικά, στους πολίτες.

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ των καθημερινών συγκρούσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης δείχνει σημάδια παρακμής και παραπέμπει σε ένα καθεστώς που βρίσκεται σε αποδρομή. Οι δημόσιοι καβγάδες μεταξύ των βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. προκαλούν πραγματικά την αποστροφή των πολιτών, γιατί δείχνουν ότι τα μόνα που κρατούν ενωμένους τους δύο κυβερνητικούς εταίρους είναι η εξουσία και οι υπουργικές καρέκλες.

ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τα Μνημόνια, ψηφίζουν τα πάντα χωρίς κανένα πρόβλημα αλλά στα υπόλοιπα κοιτάζουν μόνο το κομματικό τους συμφέρον. Ολα δείχνουν το δρόμο της πτώσης για την κυβέρνηση, όποτε και αν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε εκλογές.

ΜΟΝΟ ΠΟΥ, όπως φαίνεται, μέχρι και την τελευταία ημέρα παραμονής τους στην εξουσία, θα ζημιώνουν τη χώρα. Τόσο με την αναποτελεσματικότητά τους στα ζητήματα της οικονομίας, της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας, όσο και με τις εσωτερικές τους συγκρούσεις που αποσυντονίζουν την όποια κυβερνητική λειτουργία.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής