Οι εξοπλισμοί και το… σκάνδαλο

Sorry. No data so far.

21/04/18 • 08:30 | UPD 21/04/18 • 08:30

Το 2013, όταν υπήρχαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η τότε κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να ενοικιάσει γαλλικές φρεγάτες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινός πρωθυπουργός μιλούσε για σκάνδαλο.

Ελεγε τότε ο κ. Τσίπρας συγκεκριμένα ότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε 200 εκατ. το χρόνο σε περίοδο οικονομικής κρίσης και μάλιστα μετέφερε εκτιμήσεις ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες οι συγκεκριμένες φρεγάτες είναι ακατάλληλες για κλειστά πελάγη, όπως το Αιγαίο, και προσφέρονται μόνο για ανοικτές θάλασσες.
Σήμερα, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη μίσθωση των γαλλικών φρεγατών, αλλά και το γεγονός ότι εξετάζει πλέον και την αγορά τους, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Θα πρέπει να μας εξηγήσει ο κ. Τσίπρας πότε είχε δίκιο. Τότε, που έκανε λόγο για σκανδαλώδεις διαδικασίες, ή τώρα, που μεθοδεύει μια ακριβή αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων; Γιατί, παρότι βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης, δεν παίρνουμε μόνο 2+2 φρεγάτες, αλλά προχωρά και στην αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών με μια δαπάνη που κυμαίνεται μεταξύ ενός και δύο δισ. ευρώ επιβαρύνοντας περαιτέρω την οικονομία.

Είναι προφανές ότι το πολεμικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία, στην παγίδα της οποίας πέφτουν συχνά μέλη της ελληνικής κυβέρνησης με άστοχες και επιπόλαιες δηλώσεις που μιλούν για πολέμους, λειτουργεί συνήθως ως υπόβαθρο προκειμένου να προχωρούμε σε θηριώδεις παραγγελίες αμυντικών εξοπλισμών, τους οποίους πληρώνουν στο τέλος οι πολίτες.

Η κυβέρνηση, που κατήγγειλε τις προηγούμενες ότι δίνουν λεφτά για εξοπλιστικά προγράμματα, αντί να τα διανέμει στο κοινωνικό κράτος, δεν διστάζει να υιοθετήσει τις ίδιες πρακτικές, προσπαθώντας να ακολουθήσει ένα χορό εξοπλισμών που έχει στήσει η Τουρκία, αλλά που οι δικές μας συνθήκες στην οικονομία δεν επιτρέπουν να φθάσουμε.

Είναι ανάγκη να επικρατήσει η λογική στις παραγγελίες αμυντικών εξοπλισμών, όταν μάλιστα αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας, όπως και σε όλα τα θέματα, άλλα έλεγε και άλλα πράττει.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου