Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

12/04/18 • 07:51 | UPD 12/04/18 • 07:51

Ζούμε σε ταραγμένους καιρούς και δυστυχώς οι γεωπολιτικές σταθερές που όλοι γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια φαίνεται ότι σήμερα δεν υπάρχουν.

Ο εκρηκτικός και απρόβλεπτος χαρακτήρας του Αμερικανού προέδρου εκδηλώθηκε για μια ακόμα φορά χθες με tweets με τα οποία προαναγγέλλει επίθεση στη Συρία, «ενημερώνοντας» μάλιστα σχετικά τη Ρωσία, η οποία απάντησε ότι θα καταρρίψει τους αμερικανικούς πυραύλους.

Η πολεμική ατμόσφαιρα που επικρατεί αυτή την περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ό,τι χειρότερο συνολικά για την περιοχή και τα εθνικά μας συμφέροντα. Οι ισορροπίες διαρκώς αλλάζουν, βλέπουμε τη «συμμαχία» της Τουρκίας με τη Ρωσία για το θέμα της Συρίας, αλλά το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το κλίμα της έντασης και της αβεβαιότητας μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μια ανάφλεξη, λόγω της αστάθειας που χαρακτηρίζει τους βασικούς παίκτες της παγκόσμιας γεωστρατηγικής σκακιέρας.

Ηδη η αναταραχή έχει και οικονομικές συνέπειες, καθώς έχει προκαλέσει πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ το ρωσικό ρούβλι και η τουρκική λίρα έχουν υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Σημαντικές θα είναι και οι επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, πράγμα το οποίο δεν αποτελεί καλό νέο και για τη χώρα μας.

Μέσα στη γενική εικόνα του πολεμικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί με επίκεντρο τη Συρία, υπάρχει άλλωστε και το ειδικότερο, αλλά φλέγον για εμάς, ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε σε καθημερινή βάση μια κλιμάκωση της έντασης με απειλές και δηλώσεις από πλευράς της Αγκυρας. Μια αρνητική κατάσταση, την οποία η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και με υπευθυνότητα.

Δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να φθάσουμε σε «ατύχημα» από ανταλλαγή εμπρηστικών δηλώσεων και καβγάδες ανάμεσα σε πολιτικούς παράγοντες των δύο χωρών. Χρειάζονται ψυχραιμία και σύνεση. Για αυτό και η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να παρασύρεται και να ρίχνει νερό στο μύλο της επιθετικότητας του Ερντογάν με επιπόλαιες δηλώσεις και παλικαρισμούς υπουργών ή άλλων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου