Το κατόρθωμα του ΣΥΡΙΖΑ

Sorry. No data so far.

06/04/18 • 08:26 | UPD 06/04/18 • 08:26

Είναι πραγματικά συγκλονιστικά τα τελευταία επίσημα στοιχεία που προκύπτουν από τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις που κατατέθηκαν στον ΕΦΚΑ και αφορούν τον Οκτώβριο του 2017.

Οι επίσημοι αριθμοί δείχνουν ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους δουλεύει με μερική απασχόληση και αμείβεται με περίπου 382 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο μέσος μισθός, είτε πρόκειται για πλήρη, είτε για μερική απασχόληση, ανέρχεται σε περίπου 920 ευρώ.

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι με εισόδημα 380 ευρώ τον μήνα, όχι μόνο δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης μια οικογένεια, εάν δεν εργάζεται και δεύτερο μέλος της, αλλά ούτε ακόμα και αν είναι εργένης. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς εργαζόμενοι με τα ίδια ακριβώς προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία εμφανίζουν σημαντική διαφορά στις αποδοχές τους.

Βεβαίως, δεν λέμε ότι θα πρέπει να μειωθούν οι μισθοί στο Δημόσιο, όπου και εκεί άλλωστε οι υπάλληλοι έχουν υποστεί τεράστιες μνημονιακές περικοπές. Λέμε όμως ότι θα πρέπει να ορθοποδήσει επιτέλους ο ιδιωτικός τομέας που έχει γονατίσει από την υπερφορολόγηση και τις πρωτοφανείς ασφαλιστικές εισφορές του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε και οι επιχειρήσεις να ανασάνουν και οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν αμοιβών στοιχειώδους αξιοπρέπειας.

Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με τη συνταγή της αύξησης των φόρων και της συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων, που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να εμφανίζει υψηλά πλεονάσματα χωρίς να περιορίζει το σπάταλο, πελατειακό κράτος που θέλει να συντηρεί για κομματικούς λόγους.

Γιατί αυτό είναι το κατόρθωμα του ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχόταν ότι θα προστάτευε τους εργαζόμενους, και μάλιστα τους οικονομικά ασθενέστερους και θα επανέφερε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Και αντί για αυτό, διόγκωσε τη μερική απασχόληση, ώστε να παρουσιάζει μείωση της ανεργίας, διαμορφώνοντας στην αγορά μισθούς πείνας και έβαλε λουκέτο στις επιχειρήσεις λόγω της υπερφορολόγησης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου