Συντάξεις φιλοδώρημα

Sorry. No data so far.

04/04/18 • 07:24 | UPD 04/04/18 • 07:25

Οι πρώτες νέες συντάξεις αποστράτων που βγαίνουν με τον νόμο Κατρούγκαλου προκαλούν σοκ σε χιλιάδες δικαιούχους, καθώς οι μειώσεις στα μικτά ποσά φθάνουν στο 54,2% και στα καθαρά προ φόρων στο 30,8%

Οι πρώτες νέες συντάξεις αποστράτων που βγαίνουν με τον νόμο Κατρούγκαλου προκαλούν σοκ σε χιλιάδες δικαιούχους, καθώς οι μειώσεις στα μικτά ποσά φθάνουν στο 54,2% και στα καθαρά προ φόρων στο 30,8%, όπως προκύπτει από τα ντοκουμέντα των συνταξιοδοτικών πράξεων που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος.

Με βάση αυτά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι περιμένει τους ενστόλους που αποχωρούν από την υπηρεσία τους, και μάλιστα υποχρεωτικά, είτε λόγω ευδόκιμου τερματισμού της υπηρεσίας τους είτε λόγω αίτησης αποστρατείας τους. Μάλιστα, το νέο αυτό σύστημα αποτελεί πιλότο και για τις παλιές συντάξεις που επανυπολογίζονται και σύντομα αναμένονται τα δυσάρεστα αποκαλυπτήρια και για τις περιπτώσεις αυτές.

Τώρα αρχίζουν να φαίνονται οι πραγματικές επιπτώσεις του περιώνυμου νόμου Κατρούγκαλου στους συνταξιούχους. Από εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ έθετε τις περίφημες «κόκκινες γραμμές» στη μείωση των συντάξεων, τις οποίες πολύ γρήγορα εγκατέλειψε, και υποσχόταν ακόμα και την επαναφορά της 13ης σύνταξης, έφθασε στο σημείο να τις πετσοκόβει αγρίως και αδιακρίτως, χωρίς κανένα έλεος. Οχι μόνο τις μεσαίες και υψηλές συντάξεις, αλλά και αυτές των χαμηλοσυνταξιούχων, τους οποίους υποτίθεται ότι ο κ. Τσίπρας θα προστάτευε, μαζί με τις υπόλοιπες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο της σημερινής κυβέρνησης που ευαγγελιζόταν παροχές και προχώρησε στις μεγαλύτερες περικοπές συντάξεων που έγιναν ποτέ.

Με δεδομένο ότι έρχονται και άλλες μειώσεις σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όσο παραμένουν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη διακυβέρνηση της χώρας οι συντάξεις κινδυνεύουν να μετατραπούν, στην πλειονότητά τους, σε επιδόματα πρόνοιας, αντί ενός, έστω πενιχρού, εισοδήματος που θα επιτρέπει στους απόμαχους της εργασίας να τα βγάλουν πέρα με τους φόρους και τις ανάγκες για στοιχειώδη διαβίωσή τους. Συνταξιούχοι και εργαζόμενοι αποτελούν τα συνήθη υποζύγια που πληρώνουν τον βαρύ λογαριασμό της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα και της επιλογής της να συντηρεί το πελατειακό κράτος με κομματικούς διορισμούς και παχυλές αμοιβές σε ημετέρους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου