Μην παίζετε το παιχνίδι του Ερντογάν

Sorry. No data so far.

03/04/18 • 07:37 | UPD 03/04/18 • 07:37

Με έναν τουλάχιστον επιπόλαιο και σίγουρα επικίνδυνο τρόπο επέλεξε χθες να απαντήσει ο κ. Καμμένος στο κρεσέντο των τουρκικών προκλητικών δηλώσεων από την πλευρά του Ερντογάν

Με έναν τουλάχιστον επιπόλαιο και σίγουρα επικίνδυνο τρόπο επέλεξε χθες να απαντήσει ο κ. Καμμένος στο κρεσέντο των τουρκικών προκλητικών δηλώσεων.

Συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Τουρκίας «τρελό», ενώ στο ερώτημα πότε θα απελευθερωθούν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί απάντησε «μπορεί σε ένα, μπορεί και σε δεκαπέντε χρόνια», εξηγώντας ότι στη γειτονική χώρα δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου. Μάλιστα ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών ήταν «προσχεδιασμένη».

Μόλις μια ημέρα πριν, και το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας στις προκλητικές, παραληρηματικού χαρακτήρα, δηλώσεις του Ερντογάν, είχε τονίσει πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και έχει «πρωθυπουργό που σέβεται τις διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης και όχι σουλτάνο».

Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι η ελληνική κυβέρνηση διολισθαίνει σε συνεχείς άστοχες δηλώσεις που αμέσως γίνονται βορά από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Με απλά λόγια, παίζει το παιχνίδι που εξυπηρετεί μόνο τα σχέδια της Αγκυρας και καθόλου την ελληνική πλευρά που παρουσιάζεται να ακολουθεί το τέμπο στο πολεμικό κλίμα που θέλει να δώσει ο Ερντογάν.

Οι άστοχες ή εμπρηστικές δηλώσεις δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στην ελληνική διπλωματία. Αντιθέτως, χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και υψηλό επίπεδο πολιτικών, διπλωματικών χειρισμών που αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα και ένα κράτος δικαίου.

Γνωρίζουμε ασφαλώς όλοι τι συμβαίνει στην Τουρκία και ειδικότερα στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Αλλά δεν μπορεί οι συζητήσεις καφενειακού τύπου ή ακόμα και η δικαιολογημένη οργή για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, να μεταφέρονται σε επίπεδο επίσημων δηλώσεων του πρωθυπουργού, του υπουργού Αμυνας ή άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Τα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένα και σε αυτά δεν χωρούν ούτε παρερμηνείες ούτε παιχνίδια. Γιατί με δηλώσεις επιπόλαιου χαρακτήρα μπορεί να κινδυνεύσουμε να χάσουμε και το δίκιο μας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, επαγρύπνηση και επιμονή στην ευρωπαϊκή στήριξη. Ολα τα άλλα είναι περιττά και, κυρίως, επικίνδυνα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου