Βιομηχανία διορισμών

Sorry. No data so far.

31/03/18 • 08:20 | UPD 31/03/18 • 08:21

Χθες, η υπουργός Εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος και ο νέος υφυπουργός Εργασίας κ. Ηλιόπουλος παρουσίασαν ένα καινούργιο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική περίοδο.

Χθες, η υπουργός Εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος και ο νέος υφυπουργός Εργασίας κ. Ηλιόπουλος παρουσίασαν ένα καινούργιο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική περίοδο.

Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε 5.066 ωφελούμενους, οι οποίοι θα προσληφθούν στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες της χώρας με βάση τις ανάγκες που έχουν καταγραφεί.

Βεβαίως, είναι δεδομένο ότι η αντιπυρική προστασία των δασών είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Αλλά για το σκοπό αυτό μονιμοποιήθηκαν πρόσφατα περίπου 5.000 εποχικοί πυροσβέστες. Αντιστοίχως και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας είναι χρήσιμα για την απασχόληση ανέργων. Ομως θα πρέπει να υλοποιούνται με διαφάνεια και με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για την κοινωφελή εργασία. Και είναι αλήθεια ότι η σημερινή κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει δείξει ότι λειτουργεί αποκλειστικά με ρουσφετολογικό τρόπο, τόσο στο θέμα των προσλήψεων όσο και σε άλλα ζητήματα που άπτονται του δημόσιου τομέα. Το έχει δείξει με τις τοποθετήσεις ημετέρων στην ιεραρχία των υπουργείων και των δημόσιων οργανισμών, το έδειξε και με τη φωτογραφική προκήρυξη για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων των δήμων που θα αποκλείσει περισσότερους από 120.000 υποψηφίους με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα.

Κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των ανέργων που θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή κατά την οποία η χώρα φαίνεται να εισέρχεται σε μια προεκλογική περίοδο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός.

Αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανία διορισμών στην οποία έχει επιδοθεί η κυβέρνηση Τσίπρα από την αρχή της θητείας της θα επεκτείνεται, και δεν θα περιορίζεται, όσο προχωρούμε προς τις κάλπες, καθώς στον επιδιωκόμενο έλεγχο της δημόσιας διοίκησης από την κυβέρνηση θα ενισχύεται και το κίνητρο της ψηφοθηρίας. Κομματικό κράτος και πελατειακό σύστημα εξυπηρετούν τους σκοπούς μιας κυβέρνησης που ακολουθεί τη συνταγή των προσλήψεων και των φόρων, αντί της μείωσης δαπανών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου