Από τη «σεισάχθεια» στους πλειστηριασμούς

Sorry. No data so far.

19/03/18 • 07:51 | UPD 19/03/18 • 07:51

H έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις εισπρακτικές υπηρεσίες του κράτους την 27η Απριλίου σηματοδοτεί μια νέα περίοδο φοροκυνηγητού σε βάρος χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου.

Από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «σεισάχθεια» και «διαγραφή χρεών» περάσαμε στις μαζικές κατασχέσεις καταθέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς και τώρα στους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Ασφαλώς και δεν πρέπει να εμπεδωθεί κλίμα μη πληρωμών στην αγορά και την κοινωνία, ακόμη κι αν η σημερινή κυβέρνηση ήταν η πρώτη που υποσχόταν διαγραφή των οφειλών.

Ομως ο κλοιός στενεύει πλέον παρά πολύ για ένα μεγάλο πλήθος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, που υπερχρεώθηκαν ιδιαίτερα κατά την τελευταία τριετία στην εφορία, εξαιτίας των άδικων και πρωτοφανούς αυστηρότητας φοροεισπρακτικών μέτρων τα οποία επέβαλε ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν στενής συνεργασίας με τους δανειστές.

Η «πρώτη φορά Αριστερά» κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να αυξήσει το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς τη Φορολογική Διοίκηση κατά 25,6 δισ. ευρώ ή κατά 34,5%.

Κι αφού κατάφερε να εκτοξεύσει τα «φέσια» προς την εφορία στα 100 δισ. ευρώ, έσπευσε να συμφωνήσει άρον άρον με τους δανειστές για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων υπερχρεωμένων οφειλετών του Δημοσίου.

Για το σκοπό αυτό νομοθέτησε διαδικασίες-εξπρές για την εκποίηση των ακινήτων έναντι εξευτελιστικών τιμημάτων, μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Η αρμόδια για τη διενέργειά πλειστηριασμών Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκίνησε βάζοντας -πολύ ορθά- σε προτεραιότητα στο πρόγραμμα των e-πλειστηριασμών περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών.

Ωστόσο, η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές θα οδηγήσει σύντομα στη μαζική επέκταση του επαχθούς αυτού μέτρου και σε βάρος πλήθους οφειλετών μερικών χιλιάδων ευρώ με μοναδικά περιουσιακά στοιχεία τα σπίτια που χρησιμοποιούν ως πρώτη κατοικία.

Είναι λοιπόν επείγουσα ανάγκη η κυβέρνηση, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, να νομοθετήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο, για να μην υπάρξουν απίστευτα δράματα σε βάρος χιλιάδων απελπισμένων μικροοφειλετών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου